Darr methode

De precisie vochtmeting: Darr / droogstoof methode

De Darr / droogstoof methode is een precisie methode voor het bepalen van het vochtgehalte in bouwmaterialen. Denk hierbij aan dekvloer materialen als zandcement, anhydriet of hout magnesiet. In tegenstelling tot andere methoden, zoals de Calcium Carbide methode of de KRL methode, wordt bij de Darr / droogstoof methode niet alleen het vrije vochtgehalte gemeten, maar het totale vochtgehalte. In ons eigen lab / test centrum voeren we deze methode bijna wekelijk toe.

Droogstoof

Bij de droogstoof (Darr) methode gaat het om de oudste en meest betrouwbare procedure voor het vaststellen van het absolute vochtgehalte in materialen. Het woord “darren” verwijst naar drogen. Het principe van deze methode is eenvoudig: circa 15 tot 20 gram materiaal wordt in een droogstoof geplaatst en automatisch gedroogd totdat er geen gewichtsverandering meer te constateren valt.

Darr methode - begin
Droogstoof methode -begin
Darr / droogstoof methode – Begin
17.390 gram.
Darr methode - einde
Droogstoof methode - einde
Darr / droogstoof methode – Einde
16.786 gram 3.44%

Vochtgehalte / gewichtverschil

Het vochtgehalte wordt bepaald aan de hand van het gewichtsverschil tussen het vochtige en droge monster. Dit maakt het mogelijk om nauwkeurig en precies te meten hoeveel vocht er aanwezig is in het materiaal. Vroeger was een nadeel van deze methode dat er geen geschikte apparatuur beschikbaar was voor gebruik op de locatie. Echter, door recente technologische ontwikkelingen beschikken we nu over geavanceerde apparatuur beschikbaar die dit wel mogelijk maakt.

Gravimetrisch – Darr / droogstoof

Het proces van de gravimetrische vochtmeting met behulp van de Darr / droogstoof methode verloopt volledig automatisch en duurt gemiddeld 15-30 minuten per meting. Het vochtgehalte wordt weergegeven tot 3 decimalen, waardoor een hoge precisie wordt gegarandeerd. Deze geavanceerde apparatuur maakt het mogelijk om laboratoriumkwaliteit metingen uit te voeren op de locatie zelf. Dit bespaart tijd en kosten, omdat monsters niet meer naar het laboratorium hoeven te worden gestuurd voor analyse.

Zeer nauwkeurig meten

De Darr of wel droogstoof methode is van groot belang voor verschillende doelgroepen binnen de bouwsector. Zo kunnen aannemers en bouwbedrijven het vochtgehalte nauwkeurig meten tijdens de bouwfase, om zo mogelijke problemen zoals schimmelvorming of krimp te voorkomen.

Vochtgehalte meten door Darr

Ook voor architecten en ontwerpers is deze methode van belang. Door het precieze vochtgehalte in materialen te kennen, kunnen zij beter rekening houden met de juiste materiaalkeuze en constructiemethoden.
Daarnaast is de Darr / droogstoof methode ook relevant voor onderzoekers en wetenschappers die zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe bouwmaterialen. Door het vochtgehalte nauwkeurig te meten, kunnen zij de eigenschappen en prestaties van deze materialen optimaliseren.

Gravimetrische droogstoof methode

Kortom, de precisie vochtmeting door middel van de gravimetrische Darr / droogstoof methode biedt een betrouwbare en geavanceerde manier om het vochtgehalte in bouwmaterialen te bepalen. Met behulp van deze methode kunnen professionals in de bouwsector de kwaliteit en duurzaamheid van hun projecten verbeteren.

Bekijk ook ons artikel over:

    Scroll naar boven