Geweldig dat je geïnteresseerd bent in de wondere wereld van vloeren.
Vandaag duiken we dieper in een onderwerp dat essentieel is maar vaak over het hoofd wordt gezien: de vlakheid van de vloer.
Voor velen lijkt een vloer misschien gewoon een vloer, maar wanneer je in de details duikt, blijkt dat de vlakheid van een vloer een behoorlijke impact kan hebben, zeker als het gaat om de uiteindelijke look en feel van je leefruimte.
In Nederland wordt deze vlakheid normtechnisch vastgesteld volgens de NEN 2747. Maar wat betekent dit nou eigenlijk in de praktijk?
Laten we beginnen met een stukje realiteit: een 100% waterpas vloer bestaat niet. Er zijn altijd toleranties waarmee rekening gehouden moet worden. Voor consumenten kan dit een beetje verwarrend zijn. Vaak denken mensen: “Ik heb betaald voor een vlakke vloer, dus ik verwacht ook een 100% vlakke vloer”. Helaas werkt het niet zo.
Toleranties zijn niet alleen normaal maar ook noodzakelijk vanwege de natuurlijke eigenschappen van de materialen en de technische uitdagingen van het leggen van vloeren.
Wanneer je een vloer laat egaliseren, betekent dit dat de egalisatielaag de vloer glooiend zal volgen. Dit is niet hetzelfde als een volledig vlakke vloer. En hier komen vakmanschap en expertise om de hoek kijken. De persoon die de vloer egaliseert, moet niet alleen kennis hebben van het materiaal waarmee gewerkt wordt, maar ook van de specificaties van de eindvloer die erop komt te liggen.
Een belangrijk punt hierbij is het zogenaamde ‘knikken’ van de ondergrond. Knikken zijn plekken waar de vloer plotseling verandert in hoogte of helling. Dit is niet toegestaan en moet binnen de toegestane toleranties geschuurd worden voordat men begint met egaliseren. Dit is cruciaal, want als je hier geen rekening mee houdt, krijg je geen acceptabel eindresultaat.
Te vaak zien we dat er weliswaar wordt geëgaliseerd, maar zonder de benodigde kennis van de vlakheid van de ondergrond. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan die later moeilijk op te lossen zijn.
Als je dus als professional bezig bent met het egaliseren van vloeren, zorg dan dat je eerst de vlakheid van de ondergrond goed in kaart brengt. Dit helpt je om te bepalen hoe dik je moet egaliseren en waar de belangrijkste aandachtspunten liggen.
Voor consumenten is het ook belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Als je gebruik maakt van specifieke materialen zoals Knauf of Ecopearls, zorg dan dat je beschikt over het juiste gereedschap en volg de voorgeschreven werkwijze. En vergeet niet dat materialen zoals deze kunnen nazakken, wat invloed heeft op de uiteindelijke vlakheid.
Kortom, een goede communicatie tussen alle betrokken partijen is cruciaal.
De meeste consumenten zijn realistisch genoeg en verwachten geen perfectie, maar ze verwachten wel kwaliteit. Als je ze een ‘8’ kunt geven op een schaal van 1 tot 10, dan heb je weinig nazorg.
Hopelijk geeft dit artikel je een beter inzicht in de complexiteiten van vloervlakheid. Het is een onderwerp dat zowel boeiend als uitdagend is, en eentje waarbij een beetje kennis een lange weg kan gaan.
Dus de volgende keer dat je een vloer legt of laat leggen, denk dan even aan de vlakheid. Het maakt een wereld van verschil!
Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.