KRL methode

KRL methode: Een effectieve vochtmeting techniek

De KRL methode word steeds populairder. Hoewel men de calciumcarbide-methode (CM-meting) nog gebruikt om de geschiktheid van dekvloeren te controleren. Wint de aanvullende KRL-methode steeds meer aan populariteit. In veel andere landen meet men de vochtigheid van dekvloeren vaak met behulp van de vochtbalans methode “overeenkomstige relatieve luchtvochtigheid” (Hmbox). Deze methode, die de materiaaltoestand hygrometrisch bepaalt, is met name handig bij vloerwerkzaamheden waarbij de samenstelling of het droogproces van de vloer onduidelijk is.

Wat is de KRL methode?

De KRL-methode, afkorting staat het Duits voor: “Korrespondierende relatieve Luftfeuchte”, in het Nederlands: “Overeenkomstige relatieve luchtvochtigheid”. Hierbij vergelijken we de vochtwaarde van een ondergrond vergeleken met de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte. Floorprotector uit Oostenrijk ontwikkelde hiervoor de Hmbox.

Bij zandcement dekvloeren wordt steeds vaker droogversnellers om ervoor te zorgen dat ze sneller drogen voor het leggen van de eindvloer. Tijd is voor veel mensen kostbaar, soms zelfs belangrijker dan kwaliteit. Bij bouwtermijnen past men dit toe om de voortgang van het project niet in gevaar te brengen. Voor degene die verantwoordelijk is voor het leggen van de eindvloer kunnen deze onbekende samenstellingen echter risico’s met zich meebrengen.

Waarom de KRL-methode?

De Cm methode staat al jaren onder druk, velen trekken de Cm methoden in twijfel vanwege de toevoegingen in dekvloeren. Jaren terug hebben twee aanbieders van test- en meetapparatuur campagne gevoerd voor de KRL-methode.
Dr. Frank Radtke, Radtke Messtechnik, Zwitserland, die relevant onderzoek heeft uitgevoerd en bijbehorende test- en meetapparatuur heeft ontwikkeld.
Alfred Puchegger, FP Floor Protector, Oostenrijk, hebben de “HM Box” ontwikkeld.
Bij alle inspanningen om de KRL-methode toe te passen gaat het niet om het verder in twijfel trekken van de methode. Echter om het toepassen van een grotendeels niet-destructieve meetmethode waarmee uitgebreidere resultaten over het evenwichtsvochtgehalte van de ondergrond.

Omdat de KRL-methode, parallel en naast de CM-methode kan worden toegepast. Tot het besef leidt dat niet alleen het vochtgehalte van een minerale ondergrond van belang is voor de leg gereedheid. Maar ook het vrije vocht dat nog aanwezig is. Dit kan de werking van de primer, egaline of lijm beïnvloeden bij het bereiken van de vocht grenswaarde. De vraag naar de aanwezige vrije vochtigheid of de overeenkomstige relatieve vochtigheid is voor experts van bijzonder belang in verband met minerale dekvloeren, die zijn uitgerust met additieven om de sterkte-ontwikkeling en het droogproces te optimaliseren.

HM Box - KRL methode - Hmbox

Toepassingen van deze methode

De KRL-methode wordt veel gebruikt in diverse industrieën vanwege zijn precisie en betrouwbaarheid bij vochtmeting. Enkele toepassingsgebieden zijn:

  1. Bouwsector: De KRL-methode kan worden gebruikt om vochtproblemen in bouwmaterialen zoals beton, metselwerk en hout op te sporen. Dit helpt bij het vermijden van schade aan gebouwen en structuren.
  2. Levensmiddelenindustrie: Vochtmeting is essentieel bij de productie en opslag van voedingsmiddelen. De KRL-methode biedt snelle en accurate metingen voor kwaliteitscontrole.
  3. Papierindustrie: Vochtig papier kan leiden tot problemen tijdens het drukproces. Met behulp van de KRL-methode kunnen papierfabrieken het vochtgehalte controleren om een optimale productie te waarborgen.
  4. Landbouwsector: De KRL-methode kan boeren helpen bij het bepalen van het juiste moment om gewassen water te geven. Dit helpt bij het optimaliseren van de opbrengst en het verminderen van waterverbruik.

Voordelen van de KRL-methode

De KRL-methode biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere vochtmeetmethoden:

  • Hoge nauwkeurigheid: Door gebruik te maken van geavanceerde sensoren, levert de KRL-methode zeer nauwkeurige metingen op.
  • Snelheid: Het meten van vocht met behulp van deze methode is snel en efficiënt, waardoor men tijd bespaard in diverse toepassingen.
  • Eenvoudig in gebruik: Het handapparaat is gemakkelijk te bedienen echter vereist wel een speciale training.
  • Brede toepasbaarheid: De methode toepassen kan op verschillende materialen en oppervlakken, waardoor het een veelzijdige optie is voor diverse industrieën.

Conclusie

De KRL-methode is een effectieve techniek voor vochtmeting die veel wordt gebruikt in verschillende industrieën. Met behulp van geavanceerde sensoren levert deze methode nauwkeurige resultaten op en biedt het diverse voordelen ten opzichte van andere meetmethoden.

Of het nu gaat om bouwmaterialen, voedingsmiddelen, papier of landbouwgewassen, de KRL-methode kan een waardevol instrument zijn voor het controleren van vochtgehaltes en het optimaliseren van processen.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare en geavanceerde methode voor vochtmeting, is de KRL-methode zeker iets om te overwegen. Het kan helpen bij het voorkomen van schade, verbeteren van productkwaliteit en verhogen van efficiëntie in uw specifieke branche.

Lees ook:

Scroll naar boven