Calcium Carbid meting – Cm meting

Calcium Carbid Meting – Cm meting

Wat is calcium carbid?

Calcium carbid meting – Cm meting. Calcium carbid is een chemische stof die wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Waaronder het bepalen van het vochtgehalte in zandcement en anhydriet. Het is een anorganische verbinding die ontstaat door de reactie tussen calciumoxide (kalk) en koolstof bij hoge temperaturen. Calciumcarbide is ook bekend onder de benamingen carbid, karbiet of carbuur. Calciumcarbide is een anorganische verbinding van calcium en koolstof, met als brutoformule CaC2. De stof komt voor als een witgeel tot grijsblauw kristallijn poeder of als brokken. Formeel is calciumcarbide het calciumzout van ethyn.

Hoe werkt de calcium carbid meting – Cm meting?

Bij de calcium carbid meting wordt een monster van het te testen dekvloer materiaal genomen. Dit sample haalt men uit het 2/3 en 3/3 van de dekvloer. Het sample wordt afgewogen op 20, 50 gram of 100 gram waarna het in de drukbeker van de Cm meting wordt geplaatst. Nu brengen een stalen kogelset in de drukbeker, deze bestaat uit 3 grote en 1 kleine stalen kogel. Nu voegen we voorzichtig een glazen calcium carbid ampul toe in de drukbeker. Middels een analoge of digitale Manometer wordt de drukbeker afgesloten. Nu dient men de drukbeker gedurende twee minuten goed te schudden, de stalen kogels zullen de glazen calcium carbid ampul breken en deze vermengen met het dekvloer sample. Het vocht in het materiaal reageert met het calcium carbid, deze reactie produceert ethyleen gas welke is af te lezen op de manometer. Zo eenvoudig werkt een calcium carbid meting.

Calcium carbid meting
Door het meten van de druk die is ontstaan binnen de afgesloten container, kun je het vochtgehalte in het materiaal bepalen. Hoe hoger de druk, des te hoger het vochtgehalte. De Cm meting is een snelle en betrouwbare methode om het vochtgehalte in materialen te meten.

Waarom is de Cm meting belangrijk?

Het meten van het vochtgehalte in materialen zoals in zandcement en anhydriet, welk essentieel is om de leg gereedheid te waarborgen. De juiste vochtgehalten zijn bepaald in de verwerking voorschriften van de fabrikanten. Een hoog vochtgehalte kan leiden tot vloer schade schade. Het staat in de legvoorschriften dat een Cm meting verplicht is bij een vloerinspectie.

Alternatieven op de calcium carbid meting?

Naast de nauwkeurige calcium carbid meting, zijn er ook speciale HM en KLR meetinstrumenten beschikbaar. Deze maken gebruik van evenzo geavanceerde technologieën.
Deze instrumenten kunnen snel en eenvoudig het vochtgehalte in verschillende materialen meten.

Cm meting conclusie

De calcium carbid meting is een belangrijke methode om het vochtgehalte in materialen zoals in zandcement en anhydriet te bepalen. Door regelmatig deze meting uit te voeren, kan men problemen voorkomen.

Als u werkt met materialen waarvan het vochtgehalte cruciaal is voor de kwaliteit en veiligheid, raden wij aan om gebruik te maken van geavanceerde meetinstrumenten die specifiek ontworpen zijn voor de Cm meting.

Bedankt voor het lezen, bekijk ook:

    Calcium carbid meting / Cm meting

    Scroll naar boven