Onverschilligheid versus empathie!

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: energie slurpende telefoontjes van mensen die enkel op zoek zijn naar zoveel mogelijk gratis informatie, zonder duidelijke intentie om daadwerkelijk hulp in te schakelen. Vragen blijven maar komen, en voor je het weet willen ze zelfs rechten ontlenen aan jouw antwoorden. Het is een valkuil waarin men gemakkelijk kan vallen, maar als onafhankelijk deskundige is het belangrijk om hier grenzen te stellen.

Bij mij krijgt iedereen enige informatie, maar meningen of concrete uitspraken komen pas na een persoonlijk bezoek en deskundig onderzoek. Advies geven? Ja. Aanbevelingen? Nee. We adviseren bijvoorbeeld om contact op te nemen met een specialist, zoals een lekdetectie- of bouwkundig bedrijf. Echter, de keuze van welk bedrijf blijft aan de klant, met uitzondering van juridische dossiers, waar we dan vaak drie opties geven. Dit is cruciaal om onze onafhankelijkheid te waarborgen.

Maar soms krijg je een telefoontje dat anders voelt. Vandaag was zo’n dag. Een klant zat vast in een eindeloos spel van doorverwijzen tussen de VvE, de opstalverzekering, en de inboedelverzekering. Wat begon met waterschade, was nu uitgegroeid tot nevenschade. Elk bedrijf dat over de vloer kwam, mat een verhoogde vochtwaarde, maar niemand kon de oorzaak vinden, laat staan een oplossing bieden.

Tijdens het gesprek maakte ik notities, wat me hielp om gerichte vragen te stellen en een beter beeld te krijgen van het probleem. Al snel werd duidelijk dat geen van de eerdere onderzoekers een destructief onderzoek had uitgevoerd. De opbouw van de verschillende vloeren was de sleutel: het vocht zat vast, en dat verklaarde niet alleen de metingen, maar ook waarom de schade nu pas zichtbaar werd. Terwijl ik me nog in de situatie aan het verdiepen was, stelde de klant een vraag die alles veranderde: “Wat zou u doen in mijn situatie?”

Het was een vraag vol wanhoop, een schreeuw om hulp. En hoewel ik mijn onafhankelijkheid moest bewaken, kon ik niet anders dan empathie tonen. Mijn advies was simpel: Ik zou de vloeren laten verwijderen door een gespecialiseerd vloerverwijdering bedrijf, de dekvloeren laten controleren op gebreken en deze waar nodig laten herstellen, ook zou ik kiezen voor een situatie passende vloerafwerking.

De stem veranderde aan de andere kant, emotioneel geraakt door mijn luisterend oor, tijd, analyse, meedenken, duidelijkheid en oplossing.
Ik verzekerde de klant dat deze altijd contact kon opnemen als er twijfel was over eventuele dekvloer gebreken, de herstelwerkzaamheden of de nieuwe vloerkeuze.

Het kostte me uiteindelijk slechts 44 minuten om te luisteren, een analyse te maken en een oplossing aan te dragen. De klant was me intens dankbaar. Het gaf me opnieuw de bevestiging dat een deskundige niet alleen kennis en ervaring biedt, maar ook een luisterend oor.

Het moraal? Soms vraagt iemand om meer dan alleen technische expertise. Ze zoeken iemand die hen echt begrijpt, die verder kijkt dan de metingen en de schades, en die hen de weg wijst in de wirwar van antwoorden en doorverwijzingen. Dat stukje empathie maakt het verschil.

    Benno Broen - beëdigd onafhankelijk deskundige in vloeren. www.floorinspector.nl
    Benno Broen, erkend onafhankelijk vloerdeskundige door de Alliance en Rechtbanken.
    Scroll naar boven