De betekenis van test rapporten in de vloerenbranche

De laatste jaren heb ik me intensief beziggehouden met het controleren van oude testresultaten. Steeds weer kom ik testen tegen waarbij ik me afvraag waarom geen enkele expert/deskundige hier eerder op heeft gereageerd. Het is begrijpelijk dat leveranciers het verhaal van hun fabrikant klakkeloos overnemen. Immers, als het niet klopt, stellen zij hun fabrikant aansprakelijk. Maar als het aankomt op echte deskundigen, zou er toch ergens een lampje moeten gaan branden?

Vanaf het begin heb ik me vastgebeten in geluidsreductie en thermische weerstand (Rc-waarde) bij vloeren. Uiteraard worden materialen getest en gecertificeerd in erkende testcentra. Toch zien we keer op keer dat deze testresultaten niet goed gelezen, verkeerd geïnterpreteerd en daardoor foutief toegepast worden.

Een eenvoudige IKEA uitleg voor de praktijkmensen, zoals stoffeerders, parketleggers, tegelzetters, etc is geen probleem. Maar wat als zelfs theoretische en commerciële mensen de informatie verkeerd begrijpen en niet verder komen dan het voorlezen van hun folder?

Geluidsreductie en Normen: Wat betekent 10dB echt?

Neem bijvoorbeeld een oud appartementencomplex met houten draagvloeren. Hier geldt vaak een huishoudelijk reglement van de Vereniging van Eigenaren (VvE) waarin staat dat nieuwe vloeren een 10dB geluidsreductie moeten behalen. Maar welk type 10dB wordt bedoeld? Is dat 10dB volgens de Nederlandse Norm (ΔLlin) of de Europese Norm (ΔLw)? Gelukkig zien we dat steeds meer VvE’s de richtlijnen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) overnemen, die de Nederlandse Norm van 10dB ΔLlin voorschrijft.

Zelfs als de norm duidelijk is, blijft het cruciaal om te kijken hoe de ondervloer is getest. Op welke ondergrond? Met welke vloerafwerking? Dit gaat nog te vaak mis.

Vloerverwarming en Geluidsreductie: Een Complexe Combinatie

De situatie wordt nog ingewikkelder wanneer vloerverwarming wordt toegevoegd. Stel, op een houten draagvloer wordt een geluidsreducerende ondervloer aangebracht, bijvoorbeeld een Knauf of Fermacell plaat. In de productinformatie staat dat deze platen een verbetering van de contactgeluidsisolatie bieden, maar hoeveel dB en onder welke omstandigheden is vaak onbekend.

Vervolgens wordt in deze platen vloerverwarming ingefreesd. Een eenvoudige rekensom leert dat het wegnemen van materiaal leidt tot een verlaging van de oorspronkelijke prestatie. Maar welke gecertificeerde geluidsreducerende ondervloer is getest in deze specifieke situatie? En met welke materialen? Denk daar maar eens over na.

Rc-Waarde en Praktische Toepassing

Laten we een andere veelvoorkomende situatie bekijken. Een woning met een goed geïsoleerde zandcement dekvloer, waarin vloerverwarming is ingefreesd. De leidingen worden dichtgezet, daarboven komt een geluidsdempende ondervloer met een lage warmteweerstand. Hierop wordt zwevend een lamelparket vloer gelegd, eveneens met een lage warmteweerstand.

Op papier lijken zowel de ondervloer als de lamelparket vloer geschikt voor vloerverwarming én zwevende installatie. Maar het woord “geschikt” is hier de valkuil. De afzonderlijke producten zijn getest en hebben een Rc-waarde, maar zijn ze ook getest op een ingefreesde vloerverwarming in een standaard dekvloer? Of onder andere omstandigheden?

In de praktijk blijkt een dekvloer nooit helemaal vlak te zijn. De vlakheidsnorm laat een afwijking tot max. 6mm toe. Dat betekent dat er altijd lucht zit tussen de dekvloer en de ondervloer. Vervolgens wordt er een 14mm lamelparket vloer op gelegd, wat nog meer lucht tussen de lagen kan veroorzaken. En lucht is een isolerende factor, wat betekent dat de daadwerkelijke Rc-waarde afwijkt van de theoretische waarde.

Door over de vloer te lopen, breng je bovendien de lucht in beweging, wat een extra weerstand creëert. Dit leidt tot een verminderde warmteoverdracht. De enige manier om deze weerstand te minimaliseren is door de vloer rechtstreeks te verlijmen. Dit levert altijd de laagste Rc-waarde op.

Conclusie

Test rapporten zijn essentieel in de vloerenbranche, maar ze worden vaak verkeerd gelezen en toegepast. Een vloeropbouw kan op papier perfect lijken, maar in de praktijk compleet anders presteren. Daarom is het cruciaal om niet alleen de testresultaten te begrijpen, maar ook de werkelijke omstandigheden in acht te nemen. Pas dan kunnen we echt onderbouwde keuzes maken en problemen voorkomen.

Scroll naar boven