Elke maand ontvangen we vragen van bezorgde consumenten die melden dat ze hun vloerverwarming door de PVC vloer heen kunnen zien. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je deze leidingen kunt waarnemen! Dus, hoe komt dit eigenlijk? Het antwoord is verrassend eenvoudig: de ondergrond is simpelweg niet goed voorbewerkt. Dit probleem zien we voornamelijk bij ingefreesde vloerverwarming. In dit artikel leg ik uit waarom dit gebeurt, waar het fout gaat, en vooral: hoe je dit kunt voorkomen.
Waarom zie je de vloerverwarming door de vloer?
Wanneer de vloerverwarming zichtbaar is door de PVC-vloer, betekent dit dat er iets is misgegaan in de voorbereiding van de ondergrond. Veelal zijn de sleuven waarin de verwarmingsbuizen zijn gelegd niet goed dichtgezet of is de vloer te dun geegaliseerd. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:
- Verkeerde materialen gebruikt: Soms zijn de sleuven dichtgezet met ongeschikte materialen die gaan krimpen of uitzetten.
- Onzorgvuldig dichtsmeren: Als de sleuven niet zorgvuldig zijn gevuld, kan dit leiden tot een oneffen ondergrond.
- Te dunne egalisatielaag: Een veelvoorkomende oorzaak is dat de egalisatielaag te dun is aangebracht.
Hoe dik moet de egalisatielaag zijn?
Een degelijke egalisatielaag op een ingefreesde vloerverwarming dient minimaal 5 mm dik zijn. Wanneer de sleuven door een professional zijn dichtgezet en de vloer door dezelfde professional op minimaal 5 mm dikte is geegaliseerd, zul je hier geen klachten van ervaren. Maar helaas zien we in de praktijk dat consumenten vaak kiezen voor een goedkopere oplossing, zoals een klusjesman van bijvoorbeeld Marktplaats, Werkspot of soortgelijke. Dit lijkt op het eerste gezicht voordelig, maar blijkt op de lange termijn een kostbare fout te zijn.
Waar gaat het fout?
Er zijn verschillende situaties waarin het mis kan gaan:
- Ongeschoolde vakmensen: Sommige consumenten schakelen een zogenaamde ‘handyman’ in die beweert het werk snel en goedkoop te kunnen uitvoeren. Deze zichzelf noemende vakmensen zijn veelal niet goed op de hoogte van de benodigde materialen of werkwijzen, met alle gevolgen van dien.
- Onzorgvuldig materiaalgebruik: Er zijn helaas ook zzp’ers die werken voor bedrijven en die op elke klus een paar zakken egaline uitsparen. Deze gebruiken ze vervolgens op hun eigen projecten. Het gevolg? Een vloer die niet egaal genoeg is om de vloerverwarming goed te verhullen.
- Verkeerde kostenbesparing: Consumenten willen besparen op de kosten en kiezen een aanbieder die aanzienlijk goedkoper is. Maar vaak realiseren ze zich niet dat er door die besparingen essentiële stappen worden overgeslagen, zoals een voldoende dikke egalisatielaag.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Het is belangrijk om te begrijpen waarom de ene vloerspecialist kostbaarder is dan de andere. Vaak zijn die extra kosten precies waar je de kwaliteit en duurzaamheid voor krijgt. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je niet met een zichtbare vloerverwarming komt te zitten:
- Laat je goed informeren: Vraag altijd naar de dikte van de egalisatielaag en zorg dat deze minimaal 5 mm is.
- Kies een professionele installateur: Ga voor een erkende vakman met goede na te trekken recensies. Bespaar niet op kwaliteit; goedkoop is vaak duurkoop.
- Controleer het verbruik van egaline: Een goede richtlijn is dat er 1,5 kg egaline per millimeter per vierkante meter nodig is. Dus voor een egalisatielaag van 5 mm, heb je 7,5 kg per vierkante meter nodig.
Bereken zelf de benodigde egaline
Om je een idee te geven van de hoeveelheid egaline die je nodig hebt, laten we een rekenvoorbeeld zien. Stel, je hebt een woonkamer van 55 vierkante meter. Bij een egalisatielaag van 5 mm heb je het volgende nodig:
- Berekening: 1,5 kg x 5 mm x 55 m² = 412,5 kg egaline.
Wordt er echter slechts 3 mm geegaliseerd, dan heb je slechts:
- Berekening: 1,5 kg x 3 mm x 55 m² = 247,5 kg egaline.
Zoals je ziet, is het verschil in materiaal aanzienlijk. Daarom is het essentieel dat je zeker weet dat de vloer volgens de specificaties wordt geegaliseerd.
Bespaar niet op de ondervloer!
Het is begrijpelijk dat je bij de installatie van vloerverwarming en een PVC vloer zo efficiënt mogelijk wilt omgaan met je budget. Maar het zichtbaar worden van de vloerverwarming kan niet alleen esthetisch storend zijn, het zal ook de waarde van je vloer negatief beïnvloeden. Kies dus voor een kwalitatieve aanpak en investeer in een goede ondervloer. Bespaar niet op de voorbereiding, want die vormt de basis voor een prachtig eindresultaat.
Heb je al last van dit probleem? Laat dan een deskundige de ondervloer opnieuw inspecteren. Vaak kunnen we aan de hand van een paar PVC-stroken en een stuk egaline snel achterhalen wat er mis is gegaan. Wees dus kritisch bij de keuze van je vloerspecialist en voorkom dat je de leidingen letterlijk door de vloer ziet lopen!
Heb je nog vragen of wil je advies over je eigen situatie? Laat een reactie achter of neem contact op voor een inspectie!