Logisch Nadenken

In ons dagelijks leven komen we vaak situaties tegen die ons dwingen tot logisch nadenken. Een perfect voorbeeld hiervan is een recent probleem dat ik tegenkwam in een oud huis, waarbij de dryback PVC-vloer in de woonkamer bol stond, een gevaar voor onoplettende bezoekers en de spelende klein kinderen. Dit verhaal illustreert niet alleen het belang van logisch nadenken, maar benadrukt ook het belang van deskundigheid en ervaring in soorten vloeren.

De ontdekking van het probleem

Het begon allemaal toen de bewoners van een oud huis merkten dat hun onlangs geïnstalleerde dryback PVC-vloer gevaarlijk bol ging staan in de woonkamer. Ze waarschuwden onmiddellijk de stoffeerder, die beloofde het probleem op te lossen. Bij aankomst krabde de stoffeerder zich achter de oren en concludeerde al snel dat het probleem veroorzaakt werd door vocht. Met toestemming van de huiseigenaren zaagde hij de vloer open, en zoals verwacht, trof hij vocht aan.

De zoektocht naar de oorzaak

Het eerste wat de stoffeerder deed, was het gebruik van een vochtmeter om de vochtigheidsniveaus te controleren. De meter toonde verhoogde waardes aan, wat volgens hem wees op een mogelijke lekkage. Een lekdetectiebedrijf werd ingeschakeld, maar ondanks de meetbare hoge vochtwaardes vonden ze met de endoscoop geen lekkage. De bewoners zaten nu met een opengezaagde vloer en geen duidelijke oorzaak van het probleem.

Floor Inspector

Dit is waar ik, Floor Inspector, als onafhankelijk deskundige in beeld kwam. Na het horen van het hele verhaal en een initiële inspectie, ontdekte ik de ware oorzaak. De vloeropbouw bestond uit veel verschillende lagen, ik neem je mee vanaf de originele houten draagvloer naar boven: van oorsprong ligt er een 28mm dikke lariks houten draagvloer die op de balklaag is vernageld, hierop zijn zoals vroeger zo vaak gebeurde een 3mm hardboard platen gespijkerd. Daarop ligt een 5mm dikke vilt ondervloer die normaal wordt gebruikt onder vloerbedekking. Door de bewoners is hier jaren geleden een 20mm dikke grenen vloer lijmloos gelegd. De stoffeerder heeft alles laten liggen en een dampdichte PE folie aangebracht waarover de stoffeerder een tweelaags mdf tussenvloer heeft geplaatst. Uiteindelijk heeft de stoffeerder hierop een 2,5mm dikke verlijmde dryback PVC-vloer gelijmd.

Deze verstikkende opbouw heeft geleid tot het uitzetten van de zwevend gelegde grenen vloer, waardoor de gehele vloerconstructie omhoog werd gedrukt.

logisch nadenken bij vloeren

Het probleem van de oplopende vochtwaardes

De bewoners waren ondanks de gevonden oorzaak nog steeds verward over de oplopende vochtwaardes. Na verder onderzoek bleek dat het vocht sneller kon ontsnappen in de grotere ruimte dan bij de koudebrug van de schouw. Mijn metingen bevestigden deze theorie. Dit toonde aan dat de vochtproblemen niet werden veroorzaakt door lekkage, maar door een gebrek aan de ongeschikte vloeropbouw.

Wat had anders gemoeten?

Als de stoffeerder logisch had nagedacht, had hij de risico’s van de vloeropbouw kunnen inschatten. De juiste aanpak zou zijn geweest om de zwevende grenen vloer te verwijderen en te vervangen door een geschikter materiaal dat volledig aan de houten draagvloer wordt geschroefd. Dit had veel problemen kunnen voorkomen.

Dus….

Dit verhaal benadrukt het belang van deskundigheid en logisch nadenken bij het aanpakken van huisrenovaties en vloeren. Het is essentieel om rekening te houden met alle aspecten van een constructie, zoals hygroscopie, ventilatie en materiaalkeuze, om problemen zoals deze te voorkomen. Door dit soort ervaring te delen kunnen anderen leren hoe belangrijk het is om kritisch en logisch te denken, vooral in situaties die niet alledaags lijken.

Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven