Risico beperken in de vloerensector

Bewustwording, verantwoordelijkheid en wettelijk inzicht; Risico een eerlijke blik op een belangrijk onderwerp

Deze blog is geen wijzende vinger, maar een waarschuwende hand op je schouder. In een tijd waarin werkmethoden, materialen én regelgeving in rap tempo veranderen, is het van cruciaal belang om als professional in de vloerensector of je nu gietvloeren legt, stoffeert, parket plaatst of tegelt, je verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen vaktechnisch, maar ook juridisch.

geluidsoverlast appartementen - Risico beperken als vakman: juridische inzichten en praktische tips

Het onzichtbare risico van aannames

Elke dag worden er op werkvloeren risico genomen, vaak onbewust. Een veelvoorkomende fout? Werken op basis van aannames. Wat begint met een onvolledige offerte of oppervlakkige voorinspectie, kan eindigen in juridische conflicten of hoge herstelkosten. Toch hoeft het zover niet te komen.

De offerte: vaak een risico en een gemiste kans

Offertes zijn essentieel. Maar waarom zijn ze vaak zo oppervlakkig? De redenen variëren:

  1. Gebrek aan communicatie: er wordt te weinig geluisterd naar de klant of relevante informatie wordt niet gedeeld.
  2. Commercieel motief: sommige bedrijven willen koste wat kost de klus binnenhalen en vermijden daarom details die klanten kunnen laten twijfelen.

Toch is de wet helder. Offertes moeten inzicht geven in werkzaamheden, prijs, planning, betaling én garantie. Zeker bij consumenten geldt een aanvullende informatieplicht.

Wat zegt de wet eigenlijk?

Een offerte voor vloerwerk valt onder de overeenkomst van aanneming van werk (Titel 7, Afdeling 1, Boek 7 BW). Daarin staat onder andere:

Artikel 7:750 BW – Aanneming van werk “De aannemer verbindt zich jegens de opdrachtgever om een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen tegen een door de opdrachtgever te betalen prijs.”

In combinatie met Artikel 6:230m BW uit het consumentenrecht, blijkt dat je als vakman duidelijke en volledige informatie moet geven bij consumentenovereenkomsten – ook als deze buiten een verkoopruimte tot stand komen.

De cruciale rol van de voorinspectie

Een goede voorinspectie voorkomt veel ellende. Toch is ook dit vaak een zwak punt. Waarom?

  1. Men vertrouwt te veel op ervaring en legt niets vast.
  2. De inspectie wordt onderbetaald en dus afgeraffeld.

Maar ook hier stelt de wet duidelijke eisen. Elke aannemer heeft een onderzoeksplicht, meldingsplicht én waarschuwingsplicht. Dit staat omschreven in Artikel 7:754 BW:

Artikel 7:754 BW – Informatieplicht van de aannemer “De aannemer moet de opdrachtgever tijdig waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht of gebreken in door de opdrachtgever ter beschikking gestelde zaken.”

Wat houdt de onderzoeksplicht precies in?

Als vloerenspecialist ben je verplicht om vóór aanvang van het werk:

  • De ondergrond te controleren op vlakheid, hechting, vochtigheid, enz.
  • Af te stemmen op bouwvoorschriften of producteigenschappen.

Constateer je gebreken? Dan ben je verplicht deze vóór aanvang van het werk te melden aan de klant. Doe je dit niet, en ontstaat er schade? Dan kun je aansprakelijk worden gesteld.

Praktijkvoorbeelden en jurisprudentie

Rechters kijken in conflicten of jij:

  • Voldoende onderzoek hebt gedaan;
  • Tijdig hebt gewaarschuwd;
  • Hebt gewerkt als een redelijk bekwaam vakman.

Een treffend voorbeeld: een parketlegger werd aansprakelijk gesteld voor schade omdat hij een ondeugdelijke ondervloer niet had gemeld. Het oordeel? Hij had moeten waarschuwen.

Bescherm jezelf: werk professioneel en transparant

Wil je risico’s beperken? Zorg dan voor:

  • Schriftelijke vastlegging van gebreken en waarschuwingen.
  • Investeringen in goede tools: vochtmeters, rei latten, RiRi sets.
  • Tijd voor inspecties én permanente bijscholing.

Wees niet bang om eerlijk te zijn tegen je klant. Door gebreken bespreekbaar te maken, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de klant en het eindresultaat.

Conclusie: verantwoordelijkheid is professionaliteit

Het vermijden van juridische en technische risico’s begint bij kennis, voorbereiding en duidelijke communicatie. Als jij jouw vakmanschap serieus neemt, hoort daar ook een juridisch fundament bij. Vertrouw niet op goed geluk of aannames. Documenteer, communiceer en neem je verantwoordelijkheid. Want wie zichzelf beschermt, bouwt aan vertrouwen – en aan een duurzame toekomst in het vak.


Veelgestelde Vragen (FAQ)

1. Geldt de waarschuwingsplicht ook voor kleine projecten? Ja, de wet maakt geen onderscheid op grootte. Elke aanneming van werk vereist een goede inspectie en waarschuwing bij gebreken.

2. Moet ik de offerte altijd op papier geven? Nee, maar schriftelijke documentatie is sterk aan te raden. Bij conflicten vormt dit belangrijk bewijs.

3. Wat als de klant een gebrekkige ondervloer weigert te verbeteren? Leg dit schriftelijk vast en laat de klant tekenen voor akkoord of weigering. Zo dek je je juridisch in.

4. Hoe uitgebreid moet mijn voorinspectie zijn? Afhankelijk van het project, maar controleer minimaal op vocht, vlakheid, hechting en bouwtechnische bijzonderheden.

5. Kan ik aansprakelijk worden gesteld voor fouten van de klant? Ja, als jij nalatig bent geweest in je waarschuwingsplicht. Daarom is documentatie essentieel.

Scroll naar boven