Het infrezen van vloerverwarming is een populaire methode om bestaande woningen te voorzien van een comfortabele en efficiënte manier van verwarmen. Menig consument kijkt echter alleen naar de prijs, terwijl menig vloerverwarmingsinstallateur vooral letten op het aantal vierkante meters dat ze kunnen frezen. Hierdoor worden belangrijke technische aspecten vaak over het hoofd gezien, met soms desastreuze gevolgen. In deze blog geef ik u een aantal gratis handvatten om problemen te voorkomen.
Waarom is isolatie zo belangrijk?
Een van de grootste fouten die gemaakt wordt bij het infrezen van vloerverwarming is het negeren van de isolatiewaarde van de dekvloer en de onderliggende draagvloer. Zonder goede isolatie kan de warmte niet effectief naar boven uitstralen en gaat veel energie verloren naar de onderliggende ruimtes, zoals een kruipruimte. Dit leidt tot:
- Hoge energiekosten: De vloerverwarming moet harder werken om de ruimte te verwarmen, wat resulteert in een hogere energierekening.
- Condensatieproblemen: Warme lucht stijgt, maar zonder isolatie kan vocht zich ophopen in de vloerconstructie, met vloerschade als gevolg.
- Slechte warmteafgifte: De vloer wordt ongelijkmatig warm, waardoor comfort en efficiëntie van de verwarming achteruitgaan.
- Risico op schade: De dekvloer kan gaan onthechten, vooral als deze al ouder of onvoldoende sterk is. En/of de eind vloer gaat schade vertonen.
Waar moet u op letten bij het infrezen van vloerverwarming?
Voordat u overgaat tot het infrezen van vloerverwarming, is het cruciaal om de volgende aspecten van uw woning te controleren:
- Draagvloer
- Wat is de opbouw van de draagvloer?
- Is de draagvloer geïsoleerd?
- Kruipruimte
- Is er een kruipruimte aanwezig?
- Is deze goed geventileerd?
- Is er vochtophoping of water aanwezig?
- Dekvloerconditie
- Wat is de dikte van de dekvloer?
- Is het een zwevende of aangebrande dekvloer?
- Wat is de leeftijd en staat van de dekvloer?
Zonder grondig onderzoek naar bovenstaande punten is het risico groot dat de installatie van de vloerverwarming niet optimaal functioneert en zelfs tot schade leidt.
Casus: Wat kan er misgaan?
Een stel koopt een tussenwoning en besluit om vloerverwarming te laten infrezen in de bestaande dekvloer. Zonder verdere vragen wordt een vloerverwarmingsinstallateur ingehuurd, die kort daarop aan de slag gaat. Een vloerlegger komt vervolgens om de sleuven dichtzetten, de dekvloer te egaliseren en nieuwe vloer te installeren. Alles lijkt perfect, totdat enkele weken na het inhuizen de problemen beginnen:
- De nieuwe vloer: De nieuwe vloer blijft niet netjes liggen. De fabrikant word gebeld en er word een nieuwe vloer gelegd die eveneen na een paar weken niet netjes blijft liggen. De fabrikant besluit de vloer te laten beoordelen door een onafhankelijk deskundige.
Tijdens het onderzoek door de onafhankelijke deskundige blijkt dat de woning een niet-geïsoleerde betonnen balkjes-broodjesvloer heeft. De kruipruimte is geventileerd, maar bij het openen van het kruipluik stroomt het water er vanaf. Een indicatie van ernstige condensatie. Metingen tonen aan dat de betonnen draagvloer een restvocht percentage van 6,9% heeft, de relatieve luchtvochtigheid in de kruipruimte is 68,9% en de temperatuur in de kruipruimte is 16,1ºC. Tevens constateert de onafhankelijk deskundige dat er nauwelijks circulatie (trek) in de kruipruimte aanwezig is.

Het probleem? De niet-geïsoleerde vloerconstructie is NIET geschikt voor vloerverwarming. De warmte trekt naar beneden, waardoor de kruipruimte wordt opgewarmd en vochtproblemen ontstaan. Dit had voorkomen kunnen worden als de installateur en vloerlegger hun plichten hadden nageleefd:
- Onderzoeksplicht: Zowel de vloerverwarmingsinstallateur als de vloerlegger hadden moeten vaststellen of de draagvloer geïsoleerd was.
- Meldingsplicht: Zowel de vloerverwarmingsinstallateur als de vloerlegger hadden de bewoners hiervan op de hoogte moeten stellen.
- Waarschuwingsplicht: Zowel de vloerverwarmingsinstallateur als de vloerlegger hadden de bewoners moeten waarschuwen voor het warmteverlies en eventuele gevolgen.
Helaas gebeurde dit niet, waardoor de bewoners nu met meer dan alleen de schade en extra kosten zitten.
Hoe voorkomt men deze fouten?
Om te voorkomen dat u in een vergelijkbare situatie belandt, is het essentieel om zelf goed voorbereid te zijn. Volg deze stappen:
- Controleer de vloeropbouw en leg dit op beeld en schriftelijk vast.
- Inspecteer de kruipruimte op ventilatie en vochtproblemen en leg dit op beeld en schriftelijk vast.
- Meet de dikte, temperatuur en vochtwaarden van de dekvloer voordat er gefreesd wordt. En leg dit op beeld en schriftelijk vast
- Vraag om documentatie en garanties bij de vloerverwarmingsinstallateur en vloerlegger.
- Werk altijd volgens de voorschriften van de fabrikant en laat dit eventueel verifiëren door een deskundige.
Conclusie
Vloerverwarming laten infrezen in een niet-geïsoleerde dekvloer is een domme en risicovolle keuze die zal leiden tot energieverlies, vochtproblemen en uiteindelijk schade aan uw vloer of erger. Veel problemen kunnen worden voorkomen door vooraf grondig onderzoek te doen en niet blind te vertrouwen op de “expertise” van installateurs en vloerleggers.
Ken uw huis en weet wat u koopt, dit is de sleutel tot een succesvolle vloerverwarmingsinstallatie en prachtige vloer zonder nare verrassingen.