Het product Anhydriet

Al mijn blog artikelen schrijf ik op basis mijn praktijk bevindingen. Zo ook deze over anhydriet, nooit had ik nooit verwacht nu nog een blog artikel te moeten schrijven over Anhydriet. Maar helaas hadden we van de week weer een geval waaruit blijkt dat het toch echt nodig is. In deze blog leg ik u eerst iets uit over het materiaal Anhydriet en vervolgens over de casus waar ik momenteel aan werk.

Als je een materiaal wilt bewerken of voorbewerken om daar bijvoorbeeld jouw vloer op te maken, dan is het toch wel prettig als je bepaalde zaken weet. Nee je hoeft niet afgestudeerd te zijn, maar een goede basiskennis verduidelijkt veel.

Wat is Anhydriet?

Anhydriet is een mineraal dat bestaat uit calciumsulfaat zonder watermoleculen. De term “anhydriet” is afgeleid van de Griekse woorden “an” (wat “zonder” betekent) en “hydros” (wat “water” betekent), wat duidt op het ontbreken van water in de samenstelling. Anhydriet heeft een vergelijkbare chemische samenstelling als gips, een ander mineraal van calciumsulfaat. Maar in tegenstelling tot gips bevat anhydriet geen water als onderdeel van zijn kristalstructuur. Dit verschil in watergehalte resulteert in verschillende fysieke eigenschappen en toepassingen voor beide mineralen.

Specifieke zaken

Ik wil jullie handvatten geven voor enkele cruciale overwegingen bij het werken met anhydriet dekvloeren.
Hiervoor laat ik je eerst kennismaken met het materiaal.

Een anhydriet vloer, ook wel bekend als een calciumsulfaat gebonden gietvloer, wordt vaak gebruikt als een dekvloer in de bouw.
De voordelen? Anhydriet is eenvoudig aan te brengen, compact van samenstelling, lage Rc waarde en is spanningsarm.
En net als bij alle andere producten kent ook anhydriet een keerzijde. Anhydriet kan niet tegen vocht.

Tijdens het uithardingsproces verschijnt aan het oppervlak van de vloer “bleedingwater”. Dit vocht bevat enigszins opgeloste mineralen en overtollig water uit het mengsel dat naar boven komt drijven terwijl het anhydriet uithardt. Deze fase is een natuurlijk onderdeel van het uithardingsproces van anhydriet vloeren. Het interessante deel van deze situatie is de reactie tussen het in het vocht aanwezige kalk en de kooldioxide in de lucht, hierdoor wordt namelijk calciumcarbonaat gevormd wat ook wel “Efflorescentie” wordt genoemd. Dit is het dunne laagje witachtig residu op het oppervlak van de anhydriet vloer.

  1. Vochtgehalte en uithardingstijd: Anhydriet dekvloeren hebben een natuurlijke neiging om vocht vast te houden, vooral direct na het gieten. Het is essentieel om de calciumcarbonaat huid zo vroeg mogelijk te verwijderen, dit bevorderd het verdere droogproces. Voer vervolgens het opstookprotocol uit.
    Controleer grondig het restvocht percentage van de anhydriet dekvloer, doe dit altijd met een calcium carbid meting.
    Start niet eerder met verdere werkzaamheden dan dat het restvocht binnen de aanbevolen limieten valt.
    Onvoldoende uitgeharde anhydriet kan leiden tot vochtproblemen en schade aan jullie vloerafwerking.
  2. Voorbereiding van de ondergrond: Een perfecte basis is cruciaal voor een duurzaam eindresultaat. Beoordeel of de calciumcarbonaat huid volledig is verwijderd. Is dit niet het geval, dan dien je deze alsnog te verwijderen. Afhankelijk van je vloerafwerking kies je ervoor om wel of niet te egaliseren. Hierbij gaat de voorkeur altijd uit na een gips egaline.
  3. Vloerbedekking types: Niet alle vloerbedekking types zijn geschikt voor anhydriet vloeren. Raadpleeg altijd de fabrikant van het gekozen vloerbedekking type om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor installatie op anhydriet.
  4. Samenwerking: Als stoffeerders en parketleggers die je nauw samen te werken om ervoor te zorgen dat de anhydriet vloer goed is voorbereid voordat je begint met je werkzaamheden. Communicatie met de klant is essentieel.
  5. Materialen: Bij twijfel raadpleeg je altijd je fabrikant voor de juiste voorstrijk, egaline en lijm. Gebruik alle materialen van hetzelfde merk, dit voorkomt onnodige discussies.

Wees ervan bewust dat anhydriet dekvloeren unieke eigenschappen en uitdagingen hebben. Het vergt technische kennis en vakmanschap om ze succesvol af te werken. Door deze handvatten serieus te nemen, kunnen je de hoogste kwaliteit en duurzaamheid van jouw vloerafwerking op anhydriet dekvloeren waarborgen.

Mijn huidige casus

Een bijna volledig geïnstalleerde pvc stroken vloer.

Klacht omschrijving: klant is ontevreden over de tot zover uitgevoerde werkzaamheden van de vloerlegger.
De vloerlegger gooit de handdoek in de ring en laat zijn advocaat een brief sturen met sommatie tot betalen.

Ik voerde als onafhankelijk deskundige een inspectie uit.

Optisch is licht waarneembaar dat er een vloerverwarming aanwezig is, deze aftekening is te zien door de pvc vloer als golvende beweging.
Eveneens is te zien dat de vloerlegger eerder al enkele pvc stroken had los getrokken. Dit was voor mij ideaal daar ik op deze manier eenvoudig mijn eerste indruk kon op doen.

Toen ik de reeds los getrokken strook optilde, kwam ik tot een verbazingwekkende ontdekking en wist dat er veel meer aan de hand moest zijn.
Uit de auto haalde ik wat gereedschap, mijn vochtmeter en mijn hete lucht föhn.
Nadat ik de strook had verwarmd kon ik deze rustig verwijderen, de pvc strook trok de egaline schoon van de dekvloer.
Zoals te zien op onderstaande foto.


Zichtbaar is dat de anhydriet vloer is aangeschuurd. Echter is de calciumcarbonaat laag nog volop aanwezig.
Op de onderstaande foto duidelijk zichtbaar dat deze niet is verwijderd.

calciumcarbonaat laag anhydriet
  • Hoewel de anhydriet vloer voorzien is van een primer, heeft de cementgebonden egaline geen grip kunnen krijgen.
    Dit daar de anhydriet vloer is niet op de juiste manier is geschuurd. Hierdoor lag de voorstrijk op de calciumcarbonaat laag en kon het niet zijn daadwerkelijke functie uitvoeren.
  • De gemeten laagdikte van de cementgebonden egaline is 1,62mm tot 1,70mm.
    Gezien de situatie en de oneffenheden in de anhydriet vloer is dit veel te weinig.
  • Het gemeten restvocht percentage van 0,6% op een schone anhydriet vloer is niet conform de voorwaarden van de gebruikte cementgebonden egaline.

Als je denkt dat dit alles is?

Nee hoor, alles wat hier is uitgevoerd is ver onder de maat.
Onjuiste voorbewerking – onjuist geëgaliseerd – onjuist lijmbed – onjuist snijwerk – niet gewalst – werk niet afmaken – afspraken niet nakomen en door een advocaat een sommatie laten uitvoeren.
De teksten op de website van deze vloerlegger beloven de klanten echter echt vakwerk.

Hoe dit gaat aflopen?

Allereerst zal ik een uitgebreid en onderbouwend rapport versturen naar mijn opdrachtgever.
Deze zal de wederpartij op de hoogte brengen en diens reactie tot een bepaalde datum afwachten.
Wanneer men er niet gezamenlijk uitkomt zal het een juridisch vervolg krijgen.
De rechtbank zal dan mijn beoordeling tot zich nemen, hoe de rechtbank gaat oordelen is aan hen.

Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven