De ins en outs van restvocht meting in dekvloeren

Elektronisch versus calciumcarbid methode

Vandaag duiken we in de fascinerende wereld van restvocht meting in dekvloeren zoals zandcement en anhydriet. Als je ooit een vloer hebt gelegd of van plan bent dit te doen, dan weet je hoe cruciaal het is om het vochtgehalte in de ondergrond nauwkeurig te meten.
Een te hoge restvocht waarde kan leiden tot allerlei problemen, zoals loslaten (onthechten), kromtrekken (bollen of schotelen), of schimmelvorming.
Laten we eens kijken naar de verschillende methodes om dit te meten, in deze blog beperkt ik het tot de elektronische methode en de calciumcarbid methode.

Elektronisch meten van restvocht: snel maar met beperkingen en risico’s

Elektronische vochtmeters zijn populair vanwege hun aanschafprijs, gebruiksgemak en snelheid. Je plaatst het apparaat op de vloer, en voilà, binnen enkele seconden heb je een meting. Klinkt ideaal, toch? Maar, er zijn wat haken en ogen.

Ten eerste, deze meters zijn allemaal indicatief. Hoe indicatief hangt af van welke indicatie meter je hebt aangekocht en de capaciteit van de batterij. Alle indicatie meters geven een schatting van het vochtgehalte, maar zijn niet altijd 100% nauwkeurig. Verschillende factoren kunnen de meting beïnvloeden:

  • Temperatuur en luchtvochtigheid: Deze kunnen de elektrische weerstand van de vloer veranderen, waardoor de meting kan afwijken.
  • Zoutinhoud van de vloer: Zouten in de vloer kunnen de elektrische geleidbaarheid beïnvloeden.
  • Type vloer: Verschillende vloersoorten kunnen verschillende meetresultaten geven, zelfs met dezelfde vochtigheidsgraad.
  • Batterij: Het mag duidelijk zijn dat een nieuwe/volle batterij een betere stroompuls kan versturen dan een oudere en zwakkere batterij.

Dus, hoewel snel en handig, is elektronisch meten slechts een indicatie en absoluut geen betrouwbare meet methode.

Calciumcarbid methode: de gouden standaard voor nauwkeurigheid en elke professional

De calciumcarbid methode wordt niet alleen door professionals, maar ook juridisch gezien als de meest betrouwbare manier om restvocht te meten, vooral in zandcement en anhydriet vloeren. Deze methode is voor velen wat omslachtiger, maar de nauwkeurigheid is top.

In het kort: hoe werkt het ?

Een monster van 20 of 50 gram onderuit de dekvloer wordt in een drukbeker gedaan, hier worden stalen mengballen en een carbidampul aan toegevoegd, de drukbeker wordt daarna afgesloten met een manometer. De beker wordt grondig geschud, de mengballen verpulveren de carbidampul en het dekvloer monster, de inhoud wordt dus gemengd in de drukbeker. Als er vocht in het monster zit, reageert dit met het calciumcarbid, waardoor er gas (acetyleen) vrijkomt. De druk die hierdoor ontstaat is af te lezen op de manometer welke een zeer nauwkeurige vochtgehalte weergeeft in procenten (%).

Deze methode is minder afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Kortom, voor een betrouwbare en nauwkeurige meting van restvocht, is de calciumcarbid methode de juiste methode.

Af te lezen vochtpercentage
Af te lezen vochtpercentage

Een tip

Voer nooit een restvocht meting uit voordat het opstookprotocol volledig is uitgevoerd.

Tijdens het opwarmen van de vloer zullen de restvocht moleculen onderin de dekvloer zich langzaam verplaatsen naar boven en hier verdampen.

Een extra tip

Zijn er nergens kleine scheurtjes zichtbaar in je zandcement dekvloer? Vraag je dan af of je het opstookprotocol wel goed hebt doorlopen. Controleer of je het opstookprotocol hebt doorlopen met de invoertemperatuur van je vloerverwarming.

Alle mensen roepen dat ze het opstookprotocol hebben door gevoerd. Als ik dan vraag hoe ze dit hebben gedaan, krijg ik vaak te horen dat ze elke dag de kamerthermostaat hebben verhoogd.
Bij twijfel, vraag uw leverancier om uitleg en hulp.

Kies wijs, meet precies

Restvocht in dekvloeren is geen grapje. Het kan de levensduur en kwaliteit van je vloer ernstig beïnvloeden. Terwijl elektronische meters handig zijn voor een snelle check, bieden ze niet de precisie die nodig is voor kritische toepassingen. Voor de meest nauwkeurige resultaten is de calciumcarbid methode de beste keuze. Het is de extra moeite waard, vooral als je op zoek bent naar een duurzame vloer.

Denk eraan, een goed begin is het halve werk.
Neem de tijd voor een nauwkeurige vochtmeting, en je portemonnee zal je dankbaar zijn!

Tot zover onze duik in de wereld van vochtmeting. Hopelijk heb je nu een helder beeld van de opties en kun je een geïnformeerde keuze maken.

Succes met je vloerproject!

Gaat het mis met je vloer omdat er bijvoorbeeld geen calciumcarbid meting is gedaan?
Dan weet je me te vinden 😉

Heb je ideeen voor een leuke blog? Laat het me weten 👍

Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven