De werkvloer

Als je als professional een eindvloer gaat leggen, is het van groot belang om de werkvloer goed te inspecteren. Dit doe je ruim voordat je begint met het leggen van de vloer. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar waar moet je op letten bij het inspecteren van de werkvloer?

In dit artikel gaan we iets dieper in op hoe je de werkvloer kunt inspecteren.

Allereerst kijk je naar het type werkvloer. Is deze van zandcement, anhydriet, magnesiet of wellicht van fermacell? Afhankelijk van het type werkvloer zal er een andere aanpak nodig zijn bij het leggen van de eindvloer. Zo heeft een anhydrietvloer bijvoorbeeld veel langer nodig om uit te harden dan een zandcementvloer.

Vervolgens is het belangrijk om te kijken of de vloer voldoende vlak is. Dit wil zeggen dat deze moet voldoen aan de vlakheid norm van jouw fabrikant, oftewel de maximale afwijking die jouw fabrikant toelaatbaar vindt voor jouw specifieke type eindvloer. Als dit niet het geval is, kan het nodig zijn om de vloer eerst te egaliseren of zelfs nivelleren voordat je begint met het leggen van de eindvloer.

Daarnaast is het belangrijk om scheuren en dilataties in kaart te brengen. Zijn er scheuren zichtbaar en zijn deze te repareren? Ook dilataties moeten goed bekeken worden. Ook moet de klant op de hoogte worden gebracht van deze dilataties en de consequenties hiervan.

Verder moet je ook letten op de temperatuur van de werkvloer en het restvocht percentage in de werkvloer. Dit zijn belangrijke factoren die invloed hebben op het leggen van een eindvloer. Een te hoge restvochtigheid kan bijvoorbeeld zorgen voor problemen. Het is daarom belangrijk om deze omstandigheden goed te controleren.

Als onafhankelijk deskundige zien we dat veel geschillen al plaats vinden in de basis. Door een goede inspectie uit te voeren voordat je begint met het leggen van een eindvloer, kun je veel problemen voorkomen en ben je beter voorbereidt op eventuele geschillen in de toekomst.

Maar hoe controleer je nu eigenlijk al deze omstandigheden? Voor het controleren van scheuren en dilataties kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een scheurmeter. Hiermee kun je precies meten hoe groot de scheur is en wat er nodig is om dit te repareren.

Voor het meten van temperatuur en restvochtigheid kun je gebruik maken van verschillende meetapparatuur zoals thermometers, hygrometer, Cm of Hm vochtmeters. Zo kun je precies zien wat de temperatuur is van de werkvloer en hoeveel restvocht er nog aanwezig is.

Tot slot is het ook belangrijk om de werkvloer goed schoon te maken voordat je begint met het leggen van de eindvloer. Dit zorgt ervoor dat de vloer vrij is van stof, vuil en andere onregelmatigheden die invloed kunnen hebben op het leggen van de eindvloer.

In conclusie is het inspecteren van de werkvloer voorafgaand aan het leggen van een eindvloer zeer belangrijk. Door goed te kijken naar het type werkvloer, scheuren en dilataties, temperatuur en restvochtigheid kun je veel problemen voorkomen en ben je beter voorbereidt op eventuele geschillen in de toekomst. Het gebruik maken van professionele meetapparatuur kan hierbij helpen om nauwkeurige metingen te verrichten. 

Extra tip: Zorg altijd dat de klant aanwezig is bij de inspectie, wijs deze op eventuele gebreken en stel deze in kennis van eventueel meerwerk. Leg alles nauwkeurig vast en deel alle deze gegevens met je klant. Dit doe je eenvoudig via email of App.

Hoe grondiger je de werkvloer inspecteert, hoe soepeler het proces gaat verlopen.
Hou je altijd aan de richtlijnen van de fabrikant.

Benno Broen
Onafhankelijk deskundige in vloeren

Scroll naar boven