Duidelijkheid over het WKB – Wet Kwaliteitsborging

Waar we ook naar zochten, we vonden geen duidelijkheid omtrent het WKB ofwel Wet Kwaliteitsborging. De brieven naar het Ministerie werden niet beantwoord, Bouwend Nederland gaf geen duidelijkheid en zelfs opleidingscentra die cursussen gaven als Kwaliteitsborger, konden ons niet de gewenste antwoorden geven.

Vanmorgen spraken we enkele kwaliteitsborgers die al jaren actief zijn in de bouw, zij gaven duidelijkheid over het WKB. Eigenlijk is het vrij eenvoudig, daar alle werkzaamheden die worden uitgevoerd voor de eindoplevering vallen onder de Wet Kwaliteitsborging. Werkzaamheden na de eindoplevering, zoals het behangen, betegelen of het leggen van vloeren, vallen niet onder de Wet Kwaliteitsborging.

Wel blijft voor iedereen de Waarschuwingsplicht/Meldingsplicht van kracht, dit is Art. 7:754 luidt: De aannemer is bij het aangaan of het uitvoeren van de overeenkomst verplicht de opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht voor zover hij deze kende of redelijkerwijs behoorde te kennen. Hetzelfde geldt in geval van gebreken en ongeschiktheid van zaken afkomstig van de opdrachtgever, daaronder begrepen de grond waarop de opdrachtgever een werk laat uitvoeren, alsmede fouten of gebreken in door de opdrachtgever verstrekte plannen, tekeningen, berekeningen, bestekken of uitvoeringsvoorschriften.

Veel vloerleggers zullen nu opgelucht zijn, omdat het hun erg veel werk scheelt. Maar onthoudt dat voor de verantwoordelijkheid altijd nog Art. 7.754 van het Burgerlijk Wetboek geldt.

WKB - Wet Kwaliteitsborging

De invloed van het WKB

Het WKB heeft een grote invloed op de bouwsector en met name op aannemers en kwaliteitsborgers. De de Wet Kwaliteitsborging is bedoeld om de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren en de positie van de consument te versterken.

Een belangrijk aspect van het WKB is dat aannemers verplicht worden om een kwaliteitsborger in te schakelen bij bouwprojecten. Deze kwaliteitsborger houdt toezicht op het bouwproces en controleert of er wordt voldaan aan alle wettelijke eisen en normen. Op deze manier wordt de kwaliteit gewaarborgd en kunnen mogelijke bouwfouten tijdig worden gesignaleerd en hersteld.

Daarnaast introduceert het WKB ook een nieuw stelsel van vergunningverlening. In plaats van dat gemeenten voorafgaand aan de start van een bouwproject alle technische aspecten controleren, komt er meer nadruk te liggen op zelfregulering door de sector zelf. Dit betekent dat aannemers zelf verantwoordelijk worden voor het aantonen van de kwaliteit van hun werk. De kwaliteitsborger speelt hierbij een belangrijke rol, omdat deze onafhankelijk toezicht houdt en een verklaring van oplevering afgeeft.

Verduidelijking voor vloerleggers

Voor veel vloerleggers zal het feit dat werkzaamheden na de eindoplevering niet onder het WKB vallen als een opluchting komen.

Echter, dit betekent niet dat zij volledig vrijuit gaan. Zoals eerder genoemd blijft de waarschuwingsplicht/meldingsplicht van kracht. Dit houdt in dat vloerleggers nog steeds verplicht zijn om de opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht, gebreken en ongeschiktheid van zaken afkomstig van de opdrachtgever, en fouten of gebreken in door de opdrachtgever verstrekte plannen, tekeningen, berekeningen, bestekken of uitvoeringsvoorschriften.

Het is dus belangrijk voor vloerleggers om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid en zorgvuldig om te gaan met hun werkzaamheden. Hoewel zij niet onder de Wet Kwaliteitsborging vallen na de eindoplevering, geldt nog steeds het Burgerlijk Wetboek en dienen zij zich te houden aan de wettelijke verplichtingen.

Conclusie

Het WKB brengt duidelijkheid voor de bouwsector, maar er blijven nog altijd vragen bestaan. Gelukkig hebben we nu meer inzicht gekregen dankzij de kwaliteitsborgers die ons hebben verteld dat werkzaamheden voor de eindoplevering onder de Wet Kwaliteitsborging vallen, terwijl werkzaamheden na de eindoplevering hier niet onder vallen.

Voor vloerleggers betekent dit dat zij opgelucht kunnen zijn, maar ze moeten zich nog steeds bewust zijn van hun verantwoordelijkheid volgens Artikel 7:754 van het Burgerlijk Wetboek. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te blijven over de wet- en regelgeving, zodat misverstanden en problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Al met al is het WKB een stap in de goede richting om de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren en consumenten beter te beschermen. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen zich bewust zijn van hun rechten en plichten, zodat bouwprojecten op een veilige en kwalitatief hoogwaardige manier kunnen worden uitgevoerd.

Scroll naar boven