Geluidsoverlast: een sluipend probleem in appartementen

Beste lezers,
Ik heb al eerder geschreven over het veelvoorkomende en vaak onderschatte probleem van geluidsoverlast. Specifiek had ik het toen over de voorbereidingswerkzaamheden bij het leggen van een dryback PVC vloer.

Vandaag duiken we in een andere casus met een lamelparket vloer die ook veel van jullie zou kunnen raken: geluidsoverlast in een appartementencomplex.

Stel je voor, je woont in een modern complex met zwevende dekvloeren. Je hebt net een nieuwe lamelparket vloer laten installeren, uiteraard met een ondervloer die voldoet aan de geluidsreductie norm van 10 dB ΔLlin.
Perfect, toch? Niet helemaal. Bewoners klagen na enige tijd over geluidsoverlast.

De vraag rijst: “Waar gaat het mis?”

Toen ik ter plaatse kwam voor een inspectie, had ik al snel een vermoeden. ‘Benno’s vloerenziekte’, zoals mijn partner het noemt. Wat velen niet weten, is dat een vloer die op een zwevende dekvloer ligt, op geen enkele wijze in contact mag komen met muren en kozijnen. Toch, bij mijn onderzoek waarbij iedereen aanwezig was, ontdekte ik dat de afdeklijsten, contact maakten met zowel de vloer als de kozijnen, dit veroorzaakt een geluidslek. Dat de plinten contact maakten met zowel de muur als de vloer, ook dit veroorzaakt een geluidslek. En dat de lamelparket vloer zelf ook contact maakt met de kozijnen en de muren, ook dit veroorzaakt een geluidslek.

Een duidelijk geval van onjuiste installatie. Schokkend, toch?

Maar wacht, het wordt nog erger. Er bestaat al jaren discussie over zwevende dekvloeren en het verontrustende feit dat geen enkele ondervloer is getest noch gecertificeerd op deze specifieke toepassing. Met andere woorden: geen enkele ondervloer kan garanderen dat het de beloofde geluidsreductie van 10 dB ΔLlin bereikt op een zwevende dekvloer. Zowel de parketleggers als de Vereniging van Eigenaren (VvE) lijken deze kritieke informatie te negeren of zijn simpelweg niet op de hoogte.

Een alarmerend gebrek aan verantwoordelijkheid en kennis.

En dan de bouwer. Waarom wordt er geen standaard geluidsreductie van 10 dB ΔLlin toegepast van uit de bouw? Het lijkt erop dat niemand de vinger op de zere plek wil leggen. Sommige bouwers ontduiken zo hun verantwoordelijkheden, verstoken van referentiepunten en duidelijke richtlijnen.

Als beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren bezoek ik wekelijks 5 tot 8 vloer klachten of vloer geschillen. Elke klacht is uniek en een nieuwe uitdaging om de oorzaak te achterhalen.

Mijn ervaring toont aan dat tevens geluidsoverlast een serieus en veelvoorkomend probleem is. Een probleem dat we niet mogen onderschatten.

Laat dit een waarschuwing zijn voor iedereen die betrokken is bij het bouwen, beheren of bewonen van appartementencomplexen. Voordat u zichzelf in een luidruchtige hoek schildert waaruit ontsnappen bijna onmogelijk is.

Benno Broen
Beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren

Scroll naar boven