Hoe vaak gaat iets mis, juist omdat het zo voorspelbaar lijkt?

Nou, laat me je vertellen over een situatie waarin het leggen van een PVC vloer over een bestaande houten vloer/parketvloer compleet de mist inging. En dat gebeurt vaker dan je denkt!

Hout is een prachtig natuurlijk materiaal, maar het heeft een unieke eigenschap: het is hygroscopisch. Dit betekent dat het vocht kan opnemen en weer afgeven. Normaal gesproken geen probleem, maar als je besluit een houten vloer/parketvloer af te dekken met egaline en PVC, dan beginnen de problemen. Het hout reageert namelijk op een onvoorspelbare manier op deze eenzijdige afsluiting, wat uiteindelijk leidt tot grote frustratie bij de bewoners.

In de specifieke situatie die ik onderzocht, waren er meerdere dingen over het hoofd gezien. Ten eerste was de woning zelf niet goed geïnspecteerd. Achter het huis was een aanbouw geplaatst waardoor het o zo essentiële ventilatierooster was verdwenen. Hierdoor ontbrak het aan voldoende luchtcirculatie in de kruipruimte, wat leidde tot ophoping van vocht. Dit is uiteraard funest voor een houten vloer/parketvloer.

Daarbij was de staat van de houten vloer zelf niet goed ingeschat; er was al sprake van werking (uitzetten en krimpen van het hout) voordat er werd geëgaliseerd en de PVC vloer eroverheen werd gelegd. Het egaliseren van een houten vloer/parketvloer om vervolgens PVC te verlijmen, is dan ook echt geen goed idee. Voor mij was de inspectie kort en vrij eenvoudig, maar helaas had ik geen goed nieuws voor de bewoners.

Tijdens mijn inspectie heb ik op een bolstaand deel van de vloer een stuk PVC en wat egaline verwijderd. Met mijn FMD Brookhuis houtvochtmeter kon ik vervolgens de houtvochtigheid meten. De eiken houten vloer/parketvloer had een vochtpercentage van maar liefst 30,7% en dat is extreem hoog.

De vloerlegger mag dan wel verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van de vloer, maar de eigenaar van het huis is verantwoordelijk voor het onderhoud en het melden van eventuele gebreken. Juridisch gezien ligt het vaak complex, en in dit geval besloot de klant om af te zien van verdere actie.

De kosten om alles te herstellen zijn enorm; de hele vloer moet eruit. Daarna moet de draagvloer grondig geïnspecteerd worden om te bepalen of deze door het vocht is aangetast en of deze nog bruikbaar is of vervangen moet worden.

Daarom is mijn advies aan stoffeerders: als je twijfelt, vraag dan altijd om advies.
Leg nooit een dryback of click PVC vloer over een houten vloer/parketvloer. De kans op problemen zoals doortekening van de oude vloer in de nieuwe is simpelweg te groot.

Wat op het eerste gezicht voor velen een eenvoudige klus lijkt, kan eindigen in een kostbare en frustrerende ervaring.

Dus, beste doe-het-zelvers en professionals, wees gewaarschuwd en wees wijs!

Benno Broen
onafhankelijk deskundige in vloeren

    Scroll naar boven