De onzichtbare valkuilen bij vloerkeuze in nieuwbouw woningen.

In een wereld waar de gemiddelde prijs van een nieuwbouw woning de €700.000 passeert (of ƒ 1.542.597 voor wie nostalgisch is), blijkt het kiezen van de juiste vloer een complexer vraagstuk dan ooit.

Dagelijks worden consumenten beïnvloed in hun keuze voor vloeren; door woonprogramma’s, winkeliers en steeds vaker, door beperkingen opgelegd door projectontwikkelaars.

Stel je voor: je koopt een nieuwbouw woning en staat te popelen om jouw droomvloer te kiezen. Maar dan ontdek je dat je keuzes worden beperkt door richtlijnen waar je geen invloed op hebt. Het is frustrerend, nietwaar?

Maar de invloed reikt verder dan alleen esthetische beperkingen. Uit thermische onderzoeken blijkt vaak dat veel vloerverwarmingssystemen in nieuwe woningen niet adequaat zijn gelegd of ingeregeld. Dit is een probleem dat je niet ziet tot het te laat is.

Bovendien voldoen veel dekvloeren niet aan de noodzakelijke normen. We zien vloeren met ongelijke diktes, te hoog liggende leidingen, en een tekortkoming in vastheid, hardheid of huidtreksterkte. Het is verbazingwekkend dat dergelijke gebreken soms zelfs over het hoofd worden gezien door het WKB of controle-instanties zoals Vereniging Eigen Huis .

Het toppunt? Een gerenomeerd vloeren bedrijf dat mij meldt dat zijn klant een eindvloer een Rc-waarde van 0,07 of lager moet hebben.
Voor de leek: dit is een maat voor thermische weerstand, en zo’n lage waarde is wel een enorme beperking.

Natuurlijk, elke consument heeft een eigen verantwoordelijkheid in het maken van keuzes. Maar is het eerlijk als je als koper niet volledig geïnformeerd wordt door de projectontwikkelaar? Is het niet een vorm van misleiding om een woning te verkopen zonder de kopers adequaat te informeren over de beperkingen en gebreken die hun droomwoning met zich meebrengt?

Deze kwestie gaat verder dan alleen esthetiek of persoonlijke voorkeur; het raakt aan eerlijkheid en transparantie in de woningmarkt. Daarom is het tijd om deze praktijken niet alleen aan de kaak te stellen, maar ook juridisch te onderzoeken.

Als potentiële woningkoper is het essentieel om kritisch en alert te blijven. Vraag naar gedetailleerde informatie over de vloer, de installatie ervan en eventuele beperkingen. Laat je niet beperken door wat anderen dicteren. Jouw woning, jouw keuze. En als het aankomt op de integriteit van je vloer, is er geen ruimte voor compromissen.

Scroll naar boven