Janka testmethode

Als je het hebt over de hardheid van hout, dan wordt dit bij een Janka testmethode uitgedrukt in lb. De hardheidswaarde volgens Janka geeft aan in welke mate een houtsoort tegen bepaalde drukkrachten bestand is. Europees eiken heeft bijvoorbeeld een hardheid tussen de 6100 en 6200 lb. Deze waardes hebben binnen de vloeren branche alleen waarde bij traditionele massieve parketvloeren of voor een op eiken mozaïek gelegde tapis vloer.

Voor prefab vloeren met een toplaag van 5mm of dunner geeft de Janka testmethode een andere waarde. Dit is logisch daar de onderliggende dragers, zoals berken multiplex of vuren lamellen, invloed hebben op de indruk kracht.

Voor fabrikanten van prefab parketvloeren is het dus van groot belang om alles goed te testen. Zij dienen rekening te houden met de samenstelling en dikte van de verschillende lagen waaruit hun vloer bestaat om zo de juiste hardheidsclassificatie te kunnen bepalen.

Het doel van de Janka testmethode is om professionals betrouwbare informatie te bieden over de hardheid van het houten. Door de hardheid van verschillende houtsoorten te meten, kunnen zij een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een vloer die aan hun specifieke behoeften voldoet.

De Janka testmethode in detail

De Janka testmethode is genoemd naar Gabriel Janka, een Oostenrijkse wetenschapper die deze testmethode in 1906 heeft ontwikkeld. Bij deze test wordt er gebruik gemaakt van een stalen kogel met een diameter van 11,28 mm, die exact tot aan het midden in het hout wordt gedrukt onder gecontroleerde omstandigheden.

Het meetproces begint met het plaatsen van het houtmonster op een zeer stabiele ondergrond. Vervolgens wordt de stalen kogel met een constante snelheid in het hout gedrukt tot de helft van zijn diameter. De kracht die hiervoor nodig is, wordt gemeten in pond (lb) en dient als maatstaf voor de hardheid van het hout.

Hoe hoger het aantal pond dat nodig is om de kogel in het hout te drukken, hoe harder het hout zal zijn. Deze waarde kan variëren tussen verschillende houtsoorten en geeft dus aan hoe goed een bepaalde soort bestand is tegen indrukkrachten.

Toepassing bij prefab parketvloeren

Bij prefab parketvloeren met een toplaag van 5mm of dunner is het belangrijk om te beseffen dat de Janka testmethode wordt beïnvloed door de onderliggende drager. Berken multiplex of vuren en hevea lamellen hebben namelijk een lagere hardheid dan massief eikenhout.

Daarom dienen fabrikanten van prefab parketvloeren eigenlijk hun eigen hardheid van de Janka testmethode af te geven.

Janka testmethode multiplex vs multilayer

Waarschuwing

De Janka testmethode is waardevol voor het meten en vergelijken van de hardheid van houtsoorten. Voor fabrikanten van prefab parketvloeren is het essentieel om de juiste testmethode toe te passen, rekening houdend met de samenstelling en dikte van de verschillende lagen. Op deze manier kunnen zij betrouwbare informatie verschaffen aan consumenten en professionals, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken bij het selecteren van de juiste vloer.

Door de Janka testmethode serieus te nemen en hier transparant over te communiceren, dragen fabrikanten bij aan een betere kwaliteit en duurzaamheid in de parketvloer industrie. Consumenten kunnen vertrouwen op de verkregen informatie om zo de vloer te vinden die perfect past bij hun persoonlijke stijl en behoeften.

Wat verteld wikipedia over de Janka test

Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven