De onafhankelijk deskundige spreekt zich uit (7)

De onderzoeksplicht

De onderzoeksplicht bij het starten van werkzaamheden op een ondergrond is van cruciaal belang voor tegelzetters, stoffeerders, vloergieters en parketleggers. Helaas wordt dit aspect vaak over het hoofd gezien door veel vakmensen, met alle risico’s van dien.

Stel je voor: je hebt de ondergrond gezien voordat je begon met je werkzaamheden, maar niet meer dan dat. Je installeert een prachtige vloer en alles lijkt perfect te zijn. Echter, na 8 maanden beginnen er tegels te scheuren of ontstaan er scheuren in de gietvloer.

Je klant meldt de klacht bij jou en jij wijst gelijk naar de dekvloer als oorzaak. Je denkt dat je gelijk hebt en juicht al bijna. Maar dan schakelt de klant een onafhankelijk deskundige in om de schade te beoordelen en de oorzaak ervan te onderzoeken.

Enkele dagen later ontvang je via de klant het deskundigen rapport en tijdens het lezen vergaat je het lachen. De onafhankelijk deskundige wijst jou als legger aan als verantwoordelijke voor de schade, op basis van jouw onderzoeksplicht en meldingsplicht. Je eist een contra-expertise, maar tot jouw verbazing stuurt de klant een advocaat om je te dagvaarden.

Gelukkig heb je ook een expert die een rapport opstelt in jouw voordeel. Hij concludeert dat jij de juiste producten hebt gebruikt en dat de aannemer verantwoordelijk is voor het ontstaan van de schade. De zaak komt uiteindelijk voor bij de rechtbank en de uitkomst ligt volledig in handen van de rechter.

Denk je nu dat je een slimme zet hebt gedaan? Of vertelt je onderbuik je iets anders?

Voor vloerleggers en vloerbedrijven is het essentieel om zich bewust te zijn van hun onderzoeksplicht voor het starten van werkzaamheden op een ondergrond. Het is niet voldoende om alleen naar de oppervlakte te kijken. Een grondige voorinspectie is noodzakelijk om eventuele problemen of zwakheden in de ondergrond op te sporen.

Door een gedegen voorinspectie uit te voeren, kun je potentiële problemen identificeren voordat je met de werkzaamheden begint. Dit stelt je in staat om passende maatregelen te nemen om toekomstige schade te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om bepaalde reparaties aan de ondergrond uit te voeren of specifieke producten of technieken toe te passen.

Bovendien is het van groot belang om alle bevindingen van de voorinspectie goed vast te leggen en hierover helder te communiceren met je klant en eventuele andere betrokken partijen. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van mogelijke risico’s en verantwoordelijkheden.

Het negeren van je onderzoeksplicht kan leiden tot kostbare juridische geschillen en reputatieschade. Het is daarom van het grootste belang om altijd de nodige tijd en inspanning te investeren in een grondige voorinspectie.

Kortom, als tegelzetter, stoffeerder, vloergieter of parketlegger heb je een enorme verantwoordelijkheid wanneer je start met werkzaamheden op een ondergrond. Een grondige voorinspectie is van essentieel belang om potentiële problemen te identificeren en schadeclaims te voorkomen. Vergeet niet dat jouw onderzoeksplicht en meldingsplicht cruciaal zijn bij juridische geschillen.
Investeer dus altijd de tijd en moeite om dit serieus te nemen.

Neem bij twijfel altijd contact op met je leverancier.

Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven