De onafhankelijk deskundige spreekt zich uit (8)

Vochtproblemen vanuit de kruipruimte.

Een ieder weet dat vocht in de woning kan leiden tot grote problemen.
Schimmelvorming en allergieën zijn slechts enkele van de gevolgen van vochtproblemen.
Maar waar weinig mensen bij stil staan is het risico van vocht in de kruipruimte.
Bij veel vloerschades worden de vingers vaak alle kanten op gewezen en ontstaan er enorme discussies.

Wanneer een onafhankelijk deskundige zijn metingen heeft uitgevoerd en de klacht heeft beoordeeld, dan weet deze veelal waar de oorzaak ligt.

Isolatie en ventilatie

Veel mensen hebben geen idee hoe belangrijk kruipruimte ventilatie is en wat de isolatie is van hun dekvloer.

Waarschijnlijk heeft u wel eens meegemaakt of gehoord dat plinten van de muur kwamen of dat de buiten randen van de vloeren verkleurden. De oorzaak hiervoor is veelal capillair vocht dat via de muur of vloer omhoog trekt.

Met een beetje geluk is het onderschat restvocht, met een beetje pech?

De kruipruimte

Onlangs waren we in een woning uit 2005 waar zich een probleem voordeed.

Hier is door een gerenomeerd bedrijf in de bestaande tegelvloer een vloerverwarming gefreesd. De stoffeerder van een eveneens gerenomeerd bedrijf heeft de tegelvloer met diamant opgeruwd, de tegelvloer is goed stofvrij gemaakt en de sleuven zijn middels een twee componenten epoxy vermengd met vuurgedroogd kwartszand dichtgezet. De volgende dag is er geëgaliseerd en twee dagen later werd de pvc-vloer geïnstalleerd en afgewerkt.

Anderhalf jaar later gaat het mis.

De plinten komen van de muren en zijn verschimmeld. De consument belde met de vloerverwarmingsleverancier op het vermoeden van lekkage. Deze bekijkt de situatie met een thermische camera en perst voor de zekerheid het systeem nogmaals af. Er is geen lekkage krijgt de consument te horen.
De consument Belde vervolgens met de stoffeerder die eveneens keurig langskomt. De stoffeerder ziet duidelijk dat de plinten door vocht zijn aangetast en meld aan de consument dat het komt door optrekkend vocht.

Omdat de consument nooit last had van optrekkend vocht, legt deze de verantwoordelijkheid neer bij de stoffeerder. Deze schakelt zijn pvc en lijm leverancier in. De pvc leverancier kijkt naar de vloer en ziet dat er niets aan de hand is met zijn product. De lijmleverancier bekijkt de vloer en verteld ook dat het niet aan zijn producten ligt. Wel kijkt hij naar de muren en naar de plinten, de lijmleverancier komt ook tot de conclusie dat er inderdaad sprake is van optrekkend vocht en stelt aan de consument voor om dit te laten onderzoeken.

Al snel kwam ik tot de conclusie dat de dekvloer weliswaar was geïsoleerd, maar dat de kruipruimte onvoldoende was voorzien van ventilatie. Er was geen voelbare trek onder de vloer en er waren slechts enkele ventilatie kanalen zichtbaar. Aan de buitenzijde van de woning waren net als in de kruipruimte slechts 3 roosters zichtbaar.

De onderzijde van de polystyreen isolatieplaten hing vol met druppels, het zandbed was net als de fundatie muren nat.
In de kruipruimte meet ik een temperatuur van 17ºC en een luchtvochtigheid van 92%.
De temperatuur aan de onderzijde van de polystyreen isolatieplaten was 19ºC. Dit terwijl de temperatuur in de woning 21ºC bedraagt met een luchtvochtigheid van 58%. De buitentemperatuur is 10,8ºC met een luchtvochtigheid van 66%.
Er is dus zeer veel warmte uitstraling naar beneden wat door de slechte ventilatie resulteert in condens en sterker nog een ophoping van vocht in de kruipruimte, vloer en fundering muren.

De oorzaak

In de oude situatie kon de dekvloer aardig zijn vocht transporteren via de voegen van de tegelvloer. De radiatoren in de ruimte konden dit vocht eenvoudig laten verdampen.

In de nieuwe situatie is er vloerverwarming aangebracht, zijn de leidingen, tegels en tegelvoegen dichtgezet met een dikke laag epoxy. Vervolgens is er geëgaliseerd en is de vloer afgewerkt met een pvc vloer.

Door de nieuwe situatie word de dekvloer verwarmd en door het toepassen van de epoxylaag en verdere opbouw werd de dekvloer ook vochtwerend gesloten.

Door de verandering van de vloer temperatuur en het vochtwerend afsluiten, ontstond er door de slechte ventilatie van de kruipruimte een vochtophoping wat zich uiteindelijk via de muren ging verplaatsen.

De oorzaak in deze is dus de slechte ventilatie van de kruipruimte.

Schade

Door dat de schade tijdig is opgemerkt en de vloer vakkundig is geïnstalleerd, bleef de schade beperkt en is herstel mogelijk.

Aansprakelijkheid

In deze casus valt de stoffeerder niets te verwijten. Deze had zijn werkzaamheden niet alleen prima uitgevoerd, ook had hij een compleet dossier met meetdata en duidelijke proces foto’s.

Herstel

Allereerst dient de kruipruimte te worden voorzien van een betere ventilatie. Dit betekend meer ventilatie kanalen en gelukkig zijn hier specialisten voor. Door de consument heeft dan ook gelijk een specialist ingeschakeld.
Om het drogingsproces te versnellen is er op advies een drogingspecialist ingeschakeld.
Aansluitend is de consument ook geadviseerd om de kruipruimte te laten na isoleren, ook hiervoor heeft de consument een specialist ingeschakeld.

Advies

Bekijk en beoordeel ook de kruipruimte en de vloerisolatie. Bekijk ook de ventilatie roosters aan de buitenzijde van de woning.

TIP!
Beschik je niet over de juiste kennis?
Schakel dan je leverancier in en zorg dat je tijdens zijn inspectie aanwezig bent, daar steek je altijd wat van op. Durf ook vragen te stellen.

Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven