De valkuil voor velen is de waarschuwingsplicht.

Op grond van artikel 7:754 BW rust op een ieder die in opdracht werkzaamheden uitvoert voor derden een waarschuwingsplicht.

Veel vloerleggers zijn ambachtslieden en dus vakkundig op hun gebied. Waar men vroeger nog wegkwam met een A4tje waar alles opstond, behoort het tegenwoordig heel anders te gaan.
In mijn voorgaande blog artikelen schreef ik over vloercontroles, dekvloeren en andere aandachtspunten.

Als een ambachtsman de wet leest komt deze vaak het woord aannemer tegen en denkt dat dit niet op hem/haar van toepassing is. Echter een ieder die werkzaamheden uitvoert voor derden wordt gezien als aannemer, dit daar hij/zij werk aan neemt.

In dit artikel gaan we in op de wetgeving die voor velen een valkuil is.

Er worden extra eisen gesteld aan de waarschuwing van de aannemer volgens het nieuwe wetsartikel (7:754 lid 2 BW). Deze waarschuwing moet schriftelijk of per elektronische post worden gegeven. Het is naar mijn mening niet aan te raden dat de aannemer volstaat met een verwijzing naar de notitie in het verslag waarin zijn mondelinge waarschuwing schriftelijk is vastgelegd, zoals bepaald in het nieuwe wetsartikel.
Naar ik aanneem, vervangt de wetgever ook de eis dat de waarschuwing “duidelijk” moet zijn door de eis dat deze ondubbelzinnig moet zijn. De waarschuwing mag dus niet voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Bovendien moet de aannemer de opdrachtgever wijzen op mogelijke gevolgen voor de kwaliteit van het werk dat wordt uitgevoerd.

Maar er is meer

Als je denkt, nou lekker dan. Dan is er nog veel meer waar je ook als ambachtsman bij stil moet staan.
Want wat dacht je van opleveringspunten, wat staat daarover in het Burgerlijk Wetboek.
In Boek 7 vinden we hier artikel 759 Gebreken na oplevering.

Gebreken na oplevering 
  1. Indien het werk na oplevering gebreken vertoont waarvoor de aannemer aansprakelijk is, moet de opdrachtgever, tenzij zulks in verband met de omstandigheden niet van hem kan worden gevergd, aan de aannemer de gelegenheid geven de gebreken binnen een redelijke termijn weg te nemen, onverminderd de aansprakelijkheid van de aannemer voor schade ten gevolge van de gebrekkige oplevering.
  2. De opdrachtgever kan vorderen dat de aannemer de gebreken binnen redelijke termijn wegneemt, tenzij de kosten van herstel in geen verhouding zouden staan tot het belang van de opdrachtgever bij herstel in plaats van schadevergoeding.

Wet Kwaliteitsborging

Voor wie zijn zaken nog niet voor elkaar heeft, komt er ook nog een Wetgeving over kwaliteitsborging. Veel ambachtslieden deden er nogal lacherig over, zij dachten dat deze wetgeving alleen voor de bouw zou gelden. Deze wetgeving geldt echter voor een ieder die bij de bouw betrokken is, dus ook de vloerleggers.
Er zijn zeer veel websites die hier duidelijkheid over geven.
Informeer ook bij je leveranciers, vaak zit daar iemand op het kantoor die deze wetgeving al op het vloeren gebied heeft onderzocht.

De Wkb geldt voor vergunningsplichtige verbouwingen en kleine bedrijfspanden die vanaf 1 januari 2024 worden opgeleverd. Alhoewel documenteren (nog) niet verplicht is voor alle gebouwen ben je vanaf 1 januari 2024 wél aansprakelijk voor je eigen werkzaamheden. Door het toepassen van dataloggers en alles goed vast te leggen sta je sterk bij een eventueel geschil en daarnaast geeft het jou tijd om het hele documentatie-proces goed te leren organiseren.

Maak foto’s van iedere stap in de vloeropbouw, verricht de vereiste metingen en registreer de uitkomst. Maak bijvoorbeeld foto’s van gebreken zoals scheuren en hoe je ze hebt hersteld, van de primer, het vulmiddel die zijn aangebracht tot en met de oplevering. Registreer alle gebruikte producten en noteer de chargenummers.

Verwachte verandering

Voor sommige zzp’ers zal de lol er afgaan, deze gaan dan liever weer in loondienst. Een zeer begrijpelijke keuze. Van nature wil deze zich bezig houden met het maken van mooie vloeren.

Cowboys

De cowboys kennen we al sinds het wilde westen. Ook de hedendaagse bouw is besmet met cowboys. Gisteren waren ze dakdekker, vandaag zijn ze metselaar, morgen loodgieter en overmorgen vloerlegger. Als ze gepakt worden houden ze de hand op bij de overheid, tja zo eenvoudig denkt een cowboy.
Dat deze het nu lastig gaan krijgen, dat is voor alle bouw werkzaamheden die onder de vergunningsplicht vallen een zekerheid.

Scroll naar boven