Trainen dat doe je in de praktijk

Veel vloerleggers kennen hun vak, ze voeren het al jaren op dezelfde manier uit.
Een uitspraak die wij als onafhankelijk deskundige vaak horen is dan ook: We doen het al jaren zo.

Veel van hen hebben dan ook al jaren geluk gehad.
Zelf vind ik het triest hoe zij met hun klanten omgaan.

Door veranderingen in de branche qua producten/samenstellingen, een goed ingelezen en geïnformeerde klant, en nieuwe wetgeving omtrent kwaliteitsborging is het voor velen echt tijd voor een opfris training.

Het is geweldig dat de meeste vloerleggers een prachtige bus kunnen rijden met 21 inch wielen. Maar daar kun je geen vloer mee leggen. Alles draait om jouw kennis, kunde, de beschikking over de juiste meetapparatuur en het vermogen om te registreren en communiceren.

Ondergrond inspectie

Een van de basis aspecten van het werk van een vloerlegger is het inspecteren van de ondergrond. Om dit goed te kunnen doen gelden de richtlijnen van de legvoorschriften, de richtlijnen van je leveranciers en de eisen van je klant.
Ik benoem hier een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

  • Wat voor type ondergrond betreft het? Is het bijvoorbeeld een zandcement dekvloer, anhydriet, fermacell, eco2, magnesiet of hout?
  • Hoe droog is de vloer? Met behulp van welk meetapparatuur heb je dit gemeten, een indicatiemeter, Hmbox of Cm meter.
  • Wat was de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte tijdens de inspectie?
  • Wat was de temperatuur van de vloer zelf tijdens de inspectie?
  • Heb je naast de datum ook het tijdstip genoteerd?
  • Was je opdrachtgever ook aanwezig?

Naast deze basisinformatie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan andere aspecten, zoals:

  • Vlakheid van de vloer: Deze dient gecontroleerd te worden met behulp van een rei van 200 centimeter. Het niveauverschil mag maximaal 5 millimeter bedragen.
  • Overgangen naar andere vertrekken
  • Randen van de vloer
  • Hoeken van de vloer
  • Aansluitingen op kozijnen
  • Is er een kimband aanwezig

Toplaag en testen

Een andere belangrijke stap bij het inspecteren van een ondergrond is het testen van de toplaag. Dit kan gedaan worden door middel van een RiRi-test om te controleren of deze vast genoeg is qua structuur. Daarnaast kan ook een hamertest uitgevoerd worden om meer informatie over de vloer te verkrijgen.

Bij het inspecteren moet ook gekeken worden naar eventuele folielaag onder de dekvloer en of er een opstookprotocol toegepast is in deze situaties.

De voordelen van een goede inspectie

Het belang van een goede inspectie mag niet onderschat worden. Door het uitvoeren van een grondige inspectie kunnen veel problemen voorkomen worden. Het voorkomt bijvoorbeeld dat er vloeren gelegd worden op ondergronden die niet geschikt zijn, wat later tot problemen kan leiden.

Daarom is het essentieel om jezelf of je vloerleggers de tijd te gunnen om zich bij te scholen. Door regelmatig trainingen en cursussen te volgen, blijf je als vloerlegger op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de branche en ben je beter in staat om kwalitatief hoogwaardig werk af te leveren.

Conclusie

Het trainen van vloerleggers is cruciaal in een branche waarin veranderingen aan de orde van de dag zijn. Een goede inspectie van de ondergrond is essentieel om kwaliteitswerk af te leveren en problemen te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat vloerleggers en hun werkgevers of opdrachtgevers investeren in training en bijscholing.

Leveranciers en groothandels

Veel leverancier en groothandels geven trainingsdagen. Vindt jij deze te massaal en durf je in een groep jezelf niet te uiten? Vraag dan aan je leverancier of groothandel hoe ze jouw kunnen helpen.

Legvoorschriften

Waarschijnlijk komen de vernieuwde legvoorschriften in September 2023 uit.
Tot die tijd zul je de handvatten kunnen halen uit de oude legvoorschriften.

Kom je er niet uit? Neem altijd contact op met je leverancier of groothandel.

Scroll naar boven