Geluidsoverlast in appartementen: dat gaat veel verder dan men denkt!
Wonen in een appartement heeft absoluut vele voordelen: je hebt alles gelijkvloers, veelal centraal gelegen, minder onderhoud en geniet van een veilig gevoel, etc.
Maar er is één ergernis die keer op keer naar voren komt: geluidsoverlast.
Het is een probleem die zelfs in de modernste appartementencomplexen de kop op steekt, ondanks alle preventieve maatregelen die tijdens de bouw zijn aangebracht. Hoe komt dat? En belangrijker, wat kunnen bewoners én Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) doen om dit probleem aan te pakken?
De moderne bouwnorm: een enorme stap vooruit
Tegenwoordig worden tijdens de bouw van appartementencomplexen aanzienlijke maatregelen genomen om geluidsoverlast te minimaliseren.
Denk aan zwevende dekvloeren die volledig vrij worden gelegd van de draagvloer, wanden en kozijnen, een techniek die voorkomt dat geluidstrillingen zich door het gebouw kunnen verspreiden. Het heeft jaren geduurd voordat deze technieken standaard werden.
Maar hoewel de bouwtechniek is verbeterd, blijkt dat het huishoudelijk reglement van veel VvE’s achter blijft. Veel reglementen zijn gebaseerd op oude inzichten, of erger nog, ze zijn simpelweg kopieën van andere VvE-regels zonder kritische aanpassingen aan de huidige realiteit. Hoe kan een VvE ervoor zorgen dat bewoners daadwerkelijk profiteren van de moderne bouwstandaard?
Waar gaat het mis?
Geluidsoverdracht wordt niet alleen veroorzaakt door technische tekortkomingen, maar ook door keuzes die bewoners maken in hun interieur en verbouwingen. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken:
- Vloerbedekking zonder demping
In de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement staat dat vloeren vrij moeten blijven van wanden en kozijnen. Toch wordt dit regelmatig genegeerd. Een verkeerd geëgaliseerde ondergrond, met daarop een PVC-vloer die strak tegen de muren en kozijnen is aangebracht zorgt bijvoorbeeld direct voor geluidsoverdracht. - Meubelmaatwerk
Denk aan kasten of keukens op maat. Deze staan meestal met stelpoten op de grond, maar worden ook aan de muur bevestigd. Dit koppelt het geluid van de vloer direct aan de wand, wat zorgt voor een perfecte transmissieroute voor geluid. - Plinten zonder reducerende band
Plinten die direct op de vloer worden geplaatst zien er misschien fraai uit, maar ze vormen een brug tussen vloer en muur, een ideale route voor geluidstrillingen. - Verbouwingen zonder kennis van geluidreductie
Architecten en ontwerpers verplaatsen wanden of installeren maatwerk zonder rekening te houden met de specifieke eisen van appartementencomplexen. Nieuwe wanden op zwevende dekvloeren of taats deuren die geluidsoverdracht versterken zijn hiervan goede voorbeelden.
De rol van de VvE: slapende reuzen?
Veel VvE’s blijken niet voldoende op de hoogte van moderne bouwtechnieken en hun implicaties voor geluidsoverdracht. Hierdoor blijven reglementen vaak oppervlakkig en sluiten ze niet aan bij de hedendaagse eisen. Bijvoorbeeld:
- Het ontbreken van regels over meubelmaatwerk dat vrij moet blijven van muren.
- Geen duidelijke controle op de uitvoering van vloerbedekking of plinten.
- Gebrekkige handhaving van regels, vaak uit onwetendheid.
De focus van veel VvE’s ligt op administratieve taken en niet op het actief onderhouden en moderniseren van het huishoudelijk reglement. Dat moet echt anders. Een goed reglement beschermt bewoners tegen overlast en zorgt voor een prettige woonomgeving voor iedereen.
Wat kun je als bewoner doen?
Als bewoner draag je zelf een grote verantwoordelijkheid om geluidsoverlast te voorkomen. Hier zijn enkele tips:
- Lees de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement zorgvuldig
Weet wat de regels zijn en houd je eraan. Dit voorkomt problemen met de buren én de VvE. - Kies je materialen verstandig
Kies een duurzame vloerbedekking en zorg dat deze vrij blijft van alle muren en alle kozijnen. - Vraag advies bij verbouwingen
Schakel een deskundige in die bekend is met de akoestische eisen van appartementen. - Informeer je buren en VvE
Ga je verbouwen? Bespreek je plannen met de VvE en wees transparant naar je buren. Dit voorkomt misverstanden en mogelijke klachten.
De toekomst: wakker worden en aanpakken
Het is tijd dat VvE’s wakker worden en hun huishoudelijke reglementen moderniseren. Dit betekent:
- Het toevoegen van specifieke regels over meubelmaatwerk, vloerbedekking en plinten.
- Het verplichten van een nul geluidsmeting voor de verbouwingen.
- Het actief informeren van bewoners over hun verantwoordelijkheid.
Daarnaast ligt er een verantwoordelijkheid bij interieurarchitecten en bouwbedrijven. Zij moeten zich bewust zijn van de regels en verplichtingen die gelden in appartementencomplexen.
Wanneer ze deze negeren, zijn zij mede verantwoordelijk voor de gevolgen.
Dus
Wonen in een appartement betekent leven in een gedeelde ruimte. Of je nu in een penthouse woont of op de begane grond, de regels gelden voor iedereen. Geluidsoverlast is geen vanzelfsprekend kwaad, maar een probleem dat met de juiste kennis, regels en verantwoordelijkheid kan worden aangepakt.
Dus, beste bewoners en VvE’s: wees proactief, werk samen en zorg ervoor dat iedereen kan genieten van een rustige en comfortabele woonomgeving.
Preventief
Laat een deskundige preventief het huishoudelijk reglement checken. Immers is voorkomen beter voor iedereen.
Ook dienen de interieurbouwer en keukenbouwer na te denken hoe ze hun werk beter kunnen uitvoeren. Dit inplaats van het wegduiken voor verantwoordelijkheden “het staat nergens beschreven”.