Het Lijmbed: de kunst van perfect verlijmen

De lijm, het lijmbed en het verlijmen

Het kiezen van de juiste lijm en het aanbrengen van het lijmbed, is niet alleen een vak op zich, het vormt het hart van elke succesvolle vloerinstallatie.
Het lijmbed, dat delicate verbindingslaagje tussen de ondervloer en de eindvloer, bepaalt in grote mate de duurzaamheid en kwaliteit van je vloer.
Als voormalig praktijk vakman met vele ervaring, heb ik gezien hoe een goed of slecht lijmbed het verschil kan maken. In deze blog neem ik je mee in de wereld van het lijmbed en deel ik enkele cruciale inzichten en verhalen uit mijn rijke loopbaan.

quote !

Een goede lijm is kostbaar, een verkeerde lijm is duur.

De rol van lijmbed in vloerverlijming

Het lijmbed is als een onzichtbare held in de wereld van vloeren. Het is deze cruciale laag die ervoor zorgt dat je prachtige vloer stevig vastzit aan de ondergrond. Maar niet elk lijmbed is hetzelfde. Afhankelijk van je ondervloer en de soort eindvloer, kies je een specifieke soort lijm. Bijvoorbeeld, voor vloeren met vloerverwarming is een wat elastischer lijmtype vaak de beste keuze.
Deze flexibiliteit voorkomt dat de lijm scheurt of breekt door de warmte-uitzetting.

Maar de keuze gaat verder dan alleen het type lijm. Ook de hoogte en de afstand van de lijmrillen spelen een belangrijke rol. Te dik, en je verspilt kostbare lijm. Te dun, en je vloer heeft niet genoeg grip. Het is een kwestie van balans en precisie.

Eigenwijsheid vs expertise, het vakmanschap in lijmgebruik

Het vak van vloerverlijming is er één waarin vakmanschap en persoonlijke inzichten een grote rol spelen. Natuurlijk, de lijmleveranciers verstrekken richtlijnen over welk type lijm waarvoor geschikt is, welke lijmkam te gebruiken, en wat het gemiddelde lijmverbruik zou moeten zijn. Maar in de praktijk zie je dat veel vakmensen hun eigen weg kiezen. Dit is zowel de schoonheid als de valkuil van het vak.

Ik heb collega’s gezien die zweren bij bepaalde methoden, ongeacht wat de ‘officiële’ aanwijzingen zeggen. Soms werkt dat geweldig; hun ervaring leidt tot een perfect gelegde vloer. Maar soms leidt die eigenwijsheid ook tot fouten. Een inschattingsfout is snel gemaakt, en hoewel het vaak goed gaat, kan het soms mislopen met alle gevolgen van dien.

Veelvoorkomende fouten en de gevolgen

In mijn jarenlange ervaring heb ik bij collega vloerleggers een reeks fouten voorbij zien komen die vaak voortkomen uit een verkeerde lijmkeuze of een slecht opgezet lijmbed. Deze fouten kunnen leiden tot ernstige problemen, zoals lijm onthechting of lijmbreuk.

Het lijmbed en de lijmkeuze. Parketvloer verlijmd met tapijtlijm
Massief Eiken parketvloer verlijmd met tapijtlijm, hoe dan?

Een klassieker is de verkeerde lijmkeuze: lijm die niet geschikt is voor de ondergrond of het te verlijmen materiaal. Stel je voor, een prachtige parketvloer verlijmd met tapijtlijm (foto boven). Of wat te denken van plaatmateriaal vastgezet met acrylkit op een terrazzo vloer? (foto onder) Het klinkt absurd, en toch heb ik het met eigen ogen gezien en laat het nu jullie zien.

Plaatmateriaal verlijmd met acryl kit op terrazzo vloer
Plaatmateriaal verlijmd met acryl kit op terrazzo vloer

Dan is er het probleem van een te schraal opgezet lijmbed, vaak het resultaat van een verkeerd gekozen of versleten lijmkam. Het consequent verkeerd houden van de lijmkam tijdens het aanbrengen kan leiden tot onvoldoende hechting.

En wat te denken van lijm onthechting door te installeren op een te vochtige ondergrond, of lijmbreuk veroorzaakt door het lijmen op een niet vlakke ondergrond? (foto onder) Dit zijn technische verschillen, maar beide leiden tot enorme schade aan de vloer.

Lijmbreuk door een foutief lijmbed - oorzaak verkeerde lijmkam bij een glooiing in de dekvloer
Lijmbreuk door een foutief lijmbed – oorzaak verkeerde lijmkam bij een glooiing in de dekvloer

De juiste aanpak voor een optimaal lijmbed

Voor het realiseren van een perfect lijmbed, is aandacht voor detail essentieel. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om te zorgen dat je vloer stevig en duurzaam ligt:

  1. Ken je materialen en ondergrond: Voordat je ook maar begint, moet je de eigenschappen van je ondergrond en de te verlijmen vloer goed begrijpen. Elk type materiaal heeft zijn eigen vereisten.
  2. Voorbereiding van de ondergrond: Zorg dat je ondergrond schoon, droog en egaal is. Eventuele oneffenheden kunnen later problemen veroorzaken.
  3. Meten is weten: Controleer de rest vochtwaarde en temperatuur van je ondergrond. Te veel restvocht kan leiden tot lijm onthechting. Een te hoge temperatuur laat de lijm te snel afbinden.
  4. Kies de juiste lijm en lijmkam: Afhankelijk van je ondergrond en vloertype, selecteer je de passende lijm en lijmkam. Vergeet niet dat een versleten lijmkam zal leiden tot een te schraal lijmbed.
  5. Breng het lijmbed zorgvuldig aan: Houd de lijmkam in de juiste hoek en zorg voor een gelijkmatige spreiding van de lijm. Te dikke of te dunne lijmrillen kunnen voor problemen zorgen.
  6. Respecteer de inlegtijd: Elke lijm heeft zijn eigen inlegtijd. Zorg ervoor dat je de vloer legt binnen deze inlegtijd voor de beste hechting.
  7. Zorg voor goed contact: Tijdens het leggen van de vloer, zorg dat deze goed contact maakt met het lijmbed. Weet dat je afhankelijk van het materiaal deze binnen de inlegtijd ook dient na te kloppen of na te walsen, dit om verzekeren te zijn van een correcte lijmoverdracht.

Conclusie en motivatie

De juiste aanpak van het lijmbed kan het verschil maken tussen een vloer die probleemloos meegaat en een die problemen oplevert. Met de juiste kennis, zorgvuldigheid, en respect voor het materiaal, kun je ervoor zorgen dat jouw vloer er niet alleen prachtig uitziet, maar ook perfect presteert.

Het vakmanschap van het leggen van een lijmbed is dus een kunst op zich. Het vraagt om geduld, precisie en aandacht voor detail. De beloning is een duurzame, mooie vloer waar je klant nog jaren van kan genieten.

Hiermee sluit ik mijn blog “Het Lijmbed: de kunst van perfect verlijmen” af, vol met inzichten en tips vanuit mijn persoonlijke ervaring in de vloerverlijming. Hopelijk inspireert het je om met passie en zorgvuldigheid aan de slag te gaan.

Heb je nu vragen over het lijmbed of de juiste lijmkeuze? Neem dan contact op met je lijmleverancier, ze zijn je graag van dienst om je bij te staan in raad en daad.
Wist je dat de meeste lijmleveranciers ook demo’s en trainingen geven.
Wie is je lijmleverancier? Neem vandaag nog contact met ze op.

quote !

Een goede lijm is kostbaar, een verkeerde lijm is duur.

Benno Broen – onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven