Misleiding in geluidsreductie? In Nederland hanteren we de norm van 10 dB ΔL lin voor geluidsreductie, zoals vereist door de Nederlandse VvE-norm. Dit staat meettechnisch gelijk aan een geluidsreductie van ΔLW 21 dB. Echter is die in Nederland niet geldig, daarnaast zijn er bedrijven die met warrige buitenlandse certificaten de boel proberen te misleiden. Hierdoor liggen er naar schatting duizenden vloeren in appartementen die niet voldoen aan de VvE-normen.
👉 Consumentenverantwoordelijkheid: Heb je zelf een vloer gekocht en geïnstalleerd, dan ben je zelf verantwoordelijk. Kocht je de vloer bij een erkend vloerenbedrijf en lieten zij de installatie uitvoeren, dan is het bedrijf aansprakelijk.
👉 Misleidende Certificaten: Er zijn zelfs lijmfabrikanten die bijvoorbeeld claimen dat hun lijm een geluidsreductie van 11 dB oplevert. Echter, dit betreft de buitenlandse ΔLW norm, niet de Nederlandse ΔL lin norm. Bovendien zijn de testresultaten vaak gebaseerd op een ongebruikelijk dik en volvlak lijmbed.
👉 Zwevende Dekvloeren: Hoewel er een kentering is naar zwevende dekvloeren, blijft de VvE-norm van 10 dB ΔL lin verplicht. Dit leidt tot verwarring omdat ondervloeren niet getest zijn op deze dekvloeren en het onduidelijk is hoeveel reductie door de bouwer is aangebracht.
Als deskundige in vloeren onderzoek ik met enige regelmaat geluidshinderklachten. Dit betekent dat ik de splitsingsakte en het VvE-reglement opvraag, de geïnstalleerde vloer controleer op type vloer, ondervloer en/of verlijming, en verifieer of alles volgens de geldende regels en legvoorschriften is geïnstalleerd.
Laat je niet misleiden door mooie praatjes en onjuiste certificaten.
De juiste informatie is altijd een pre, en met de juiste informatie voorkom je problemen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je een vloer aanschaft of laat installeren!
Misleiding in geluidsreductie: Waar moet je op letten?