Wie heeft gelijk

Wanneer je een woning laat bouwen of verbouwen, dan wordt je als woningeigenaren ook wel eens meegetrokken in een discussie tussen twee partijen. In dit specifieke geval gaat het tussen de aannemer en de vloerlegger.

Wat is er gebeurt

De aannemer heeft de uitbouw gemaakt, de onderaannemer heeft een nieuwe dekvloer gemaakt. Een andere onderaannemer heeft de vloerverwarming in gefreesd en de leidingen aangesloten. De aannemer zelf heeft de leidingen dichtgezet. Wanneer de vloerlegger komt keurt deze de ondervloer af.

Reden

De vloerlegger zag gelijk dat de leidingen waren gaan drijven en boven het oppervlak uitkwamen.
Ook zag hij dat leidingen slordig waren dichtgezet en er op enkele plekken de leidingen waren beschadigd. Of dat het nog niet genoeg was merkte hij ook op dat de nieuwe dekvloer in de aanbouw nog niet droog was.

Slecht en slordig dicht gezetten leidingen van de vloerverwarming.

Discussie

Volgens de aannemer was het allemaal onzin. De vloerlegger kon gewoon gaan egaliseren en de vloer gaan leggen. De vloerlegger was het daar niet mee eens en bracht de klant op de hoogte van alle risico’s.

De klant

De klant ging eerst verhaal halen bij de onderaannemer die de nieuwe dekvloer had aangebracht. Deze liet weten dat de nieuwe en 7 centimeter dikke dekvloer ongeveer 10 tot 12 weken nodig had om goed te drogen. Toen de klant vertelde wat er allemaal gebeurt was, liet de onderaannemer weten dat dat nu precies de reden was dat de dekvloer niet door droogde.

In gesprek

De klant nodigde de aannemer en de vloerlegger uit om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.
– De aannemer wilde de boven de dekvloer uitstekende leidingen wel laten zakken. De rest was voor de vloerlegger.
– De vloerlegger wilde dat de aannemer de leidingen laat zakken, de beschadigde leidingen vervangt en de dekvloer schoon schuurt.

De onafhankelijk deskundige

Als onafhankelijk deskundige in vloeren ben ik de situatie ter plaatse gaan bekijken en beoordelen.
De aannemer heeft een mooie aanbouw gerealiseerd en de onderaannemer heeft een goede dekvloer aangebracht op de juiste hoogte. Ook de vloerverwarming is op de juiste manier verdeeld en in gefreesd.
De aannemer heeft echter de sleuven verkeerd en zeer slordig dicht gezet, dit heeft hij ook gedaan op de nieuwe dekvloer.

Er is een te dunne mortel gebruikt om de leidingen dicht te zetten, deze dunne mortel kon onder de leidingen lopen waardoor deze zijn gaan drijven. Hierdoor komen de leidingen op meerdere plekken boven de dekvloer uit.
Het dichtgezeten is slordig gebeurt waardoor er dikke klodders restmateriaal op de vloer liggen. De dekvloer kan niet worden geschuurd zonder de leidingen te beschadigen.
Door de dunne mortel ook over de nieuwe dekvloer aan te brengen wordt deze geremd in het door drogen.

Op verzoek van de klant is er nog een calcium carbid meting uitgevoerd. Dit om te weten hoeveel vocht er nog in de nieuwe dekvloer zit. Dit restvocht percentage is 2,9%, het restvocht percentage dient onder de 1,8% te zijn.

calcium carbid meting ook wel cm meting genoemd

Rapportage

In de rapportage wordt de aannemer opgedragen om de vloerverwarming te verwijderen en de dekvloer schoon te schuren. Hierna kunnen de sleuven opnieuw worden in gefreesd en de leidingen worden gelegd.
Het verdiend de aanbeveling om de vloerlegger zelf de sleuven in de bestaande vloer dicht te laten zetten. De nieuwe dekvloer moet eerst door drogen alvorens deze mag worden dichtgezet.

Scroll naar boven