De randstrook

In de wereld van de dekvloeren industrie is een klein, maar essentieel component vaak het onderwerp van discussie: de randstrook. Dit cruciale element speelt een sleutelrol voor de vrije beweging en in het beperken van geluidsoverdracht in gebouwen, vooral in de hedendaagse, modern ingerichte appartementencomplexen. Verrassend genoeg blijkt dat veel stoffeerders, vloergieters en parketleggers onvoldoende bekend zijn met de functie van de randstrook. In deze blog duik ik dieper in de betekenis en het belang van de randstrook, belicht ik een casus met veelvoorkomende fouten en geef ik praktisch inzicht die kan helpen bij het waarborgen van de kwaliteit van uw vloeren.

Heel bewust heb ik in deze blog geen foto’s geplaatst van het project en derhalve foto’s van één van mijn eigen dekvloeren.

Randisolatie - kimband - randstrook

Het belang van de randstrook

De randstrook is een smalle strook isolatie materiaal die wordt geplaatst onder langs de muren, kozijnen, leidingen etc voordat de zwevende dekvloer wordt aangebracht. Het doel? Om te zorgen dat de dekvloer vrij kan bewegen en om geluidsoverdracht naar muren en kozijnen te minimaliseren. In appartementencomplexen, waar geluidsreductie een prioriteit is, is de correcte installatie van de randstrook van cruciaal belang.

Helaas wordt de randstrook vaak stoffeerders, vloergieters en parketleggers genegeerd, wat leidt tot problemen. Een veelgemaakte fout is het afsnijden van de randstrook voor het egaliseren, het strak tegen de muur leggen van vloeren, zonder de ruimte van de randstrook te respecteren. Dit zal resulteren in een directe geluidsoverdracht van de egaline en de vloer naar de muur, wat de geluidsreducerende eigenschappen van de zwevende dekvloer tenietdoet.

Randisolatie - kimband - randstrook

Praktijkvoorbeeld: Appartementencomplex

Een recent voorbeeld illustreert dit probleem. In een modern appartementencomplex, uitgerust met de nieuwste technologieën en zwevende dekvloeren, waren er aanhoudende klachten over geluidshinder. De Vereniging van Eigenaren (VvE) had reeds contact opgenomen met de aannemer en een onafhankelijk bureau ingeschakeld voor geluidsmetingen, echter zonder duidelijke antwoorden.

Toen ik als onafhankelijk deskundige werd ingeschakeld, viel mijn oog direct op de onjuist geplaatste plinten. Deze waren strak op de vloer aangebracht, terwijl de VvE-voorschriften duidelijk stellen dat er een minimale ruimte van 3mm moet zijn om geluidsoverdracht te voorkomen. Bovendien was de PVC vloer door de stoffeerder direct tegen deur- en raamkozijnen aangebracht, ook dit is in strijd met de VvE-voorschriften. Het meest opvallend was echter dat de randstrook voor het egaliseren tot op de grond was afgesneden, waardoor de egaline zowel over als achter de randstrook liep. Een klassieke fout met grote gevolgen voor de geluidsisolatie.

Conclusie en Advies

Dit praktijkvoorbeeld benadrukt het belang van een correcte installatie van de randstrook en het respecteren van de VvE-voorschriften. Het is essentieel dat stoffeerders, vloergieters en parketleggers niet alleen bekend zijn met deze regels, maar ze ook nauwgezet volgen. Kennisgebrek en nonchalance kunnen leiden tot aanzienlijke geluidshinder en uiteindelijk tot aansprakelijkheidsclaims.

Mijn advies aan professionals in de vloerenindustrie is dan ook tweeledig: zorg dat je altijd op de hoogte bent van de geldende voorschriften en richtlijnen, en schroom niet om advies te vragen bij twijfel. Een correct geplaatste randstrook is geen klein detail, maar een essentieel onderdeel van een goed functionerende, geluidsisolerende vloer.

Deze blog heeft je hopelijk meer inzicht geboden in het belang van de randstrook en zal bijdragen aan een betere kwaliteit van vloerinstallaties, tot tevredenheid van zowel professionals als eindgebruikers.

Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven