Dekvloer: het opstookprotocol en de scheuren.

De onzichtbare kracht achter betrouwbare en duurzame dekvloeren.

In de schaduw van de bruisende bouwsector ligt een vaak over het hoofd gezien, maar cruciaal element “het opstookprotocol” bij nieuwe dekvloeren. Dit protocol is een essentiële stap in de installatie van eindvloeren en speelt een sleutelrol in de duurzaamheid en kwaliteit van de eindresultaten. Desondanks wordt het belang ervan vaak onderschat door zowel aannemers als installateurs.

De essentie van het opstookprotocol:

Het proces van het storten van een cementdekvloer lijkt voor leken eenvoudig daar het bestaat uit een mix van vloerzand, cement en water. Echter onderschat men hier de juiste mengverhouding, de juiste en arbeidsintensieve applicatie.

In de cruciale uithardingsfase, die tot wel 28 dagen kan duren, gebeurt er veel met en onder het oppervlak van de dekvloer. Terwijl de bestanddelen zich met elkaar binden en het water langzaam verdampt, krimpt de dekvloer. Deze krimp kan leiden tot scheuren, vooral in zwakke gebieden zoals deur doorgangen en ongelijke vloervelden.

Naast de klimatologische omstandigheden gedurende de uithardingsfase en de belasting gedurende het gehele proces, komt ook het opstookprotocol in beeld. Het opstookprotocol is een methode die ontworpen is om de vloer gelijkmatig en geleidelijk op te warmen en vervolgens weer geleidelijk af te koelen waardoor de betrouwbaarheid van de vloer zichtbaar wordt.

De veelvoorkomende veronachtzaming:

Ondanks de technische noodzaak wordt het opstookprotocol vaak genegeerd, verkeerd geïnterpreteerd of onjuist uitgevoerd. Dit gebeurt deels door misleidende informatie van sommige aannemers en installateurs. Maar daarnaast ook door enkele leveranciers van warmtebronnen die zelfs schriftelijk beweren dat hun systemen het protocol overbodig maken.
De realiteit is echter dat het negeren van dit protocol kan leiden tot significante schade aan de dekvloer.

Op de website van alle dekvloer leveranciers en vloer gerelateerde branche organisaties zal worden verwezen naar het opstookprotocol.

De verantwoordelijkheid van professionals:

Naast aannemers en installateurs spelen ook stoffeerders, parketleggers en gietvloer makers een cruciale rol in het waarborgen van de correcte uitvoering van het opstookprotocol. Zij hebben de plicht hun klanten te informeren over het belang ervan en de risico’s van het niet volgen van het protocol. De verantwoordelijkheid reikt verder dan enkel het volgen van de procedure; het gaat ook om het educatieve aspect en de communicatie met klanten.

Juridische aspecten en aansprakelijkheid:

De wetgeving stelt duidelijk dat aannemers een meld- en waarschuwingsplicht hebben naar hun klanten. Dit betekent dat zij proactief moeten communiceren over het opstookprotocol en de mogelijke gevolgen van het niet naleven ervan. Bij twijfel over de uitvoering van het protocol, moet dit schriftelijk worden vastgelegd. Dit is niet alleen een kwestie van professionele ethiek, maar ook van juridische aansprakelijkheid.

Aannemers: onder aannemers verstaat men een ieder welke een opdracht aanneemt.

Voor de liefhebbende lezer:
Artikel 754: De aannemer is bij het aangaan of het uitvoeren van de overeenkomst verplicht de opdrachtgever te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht voor zover hij deze kende of redelijkerwijs behoorde te kennen. Hetzelfde geldt in geval van gebreken en ongeschiktheid van zaken afkomstig van de opdrachtgever, daaronder begrepen de grond waarop de opdrachtgever een werk laat uitvoeren, alsmede fouten of gebreken in door de opdrachtgever verstrekte plannen, tekeningen, berekeningen, bestekken of uitvoeringsvoorschriften.

Alle jaargetijden

Het opstookprotocol dient in elk jaargetijde te worden uitgevoerd. Dit daar men tijdens het opstookprotocol de thermische belasting wil veilig stellen.

Instellen en uitvoeren

Stel bij het begin van het opstookprotocol de invoertemperatuur van de vloerverwarming in op 20ºC, dit is veelal te regelen op de vloerverwarming verdeler. Stel de kamerthermostaat in ieder vertrek in op 3ºC boven de aanwezige ruimte temperatuur en laat deze zo staan (dag en nacht). Verhoog eens per 24 uur de invoertemperatuur met 5ºC, volg deze stap tot dat u de maximale invoertemperatuur heeft bereikt. Veelal zit dit tussen de 35ºC en 40ºC, houdt de maximale invoertemperatuur gedurende 48 uur aan en verlaag vervolgens eens per 24 uur de invoertemperatuur met maximaal 5ºC, volg deze stappen tot dat u weer tot een invoertemperatuur van 20ºC.

Veel gemaakte fouten:
– regel het opstookprotocol nooit middels de kamerthermostaat.
– laat de kamerthermostaat dag en nacht op de ingestelde stand staan.
– voer nooit verhoging of verlaging stappen toe van meer dan 5ºC.

Wil je opstookprotocol gaan uitvoeren, informeer dan altijd je leverancier en voer dit uit volgens hun opstookprotocol.

Innovatie en vooruitgang in de sector:

De bouwsector is constant in ontwikkeling, met nieuwe producten en technieken die bijdragen aan de kwaliteit van dekvloeren.
Fabrikanten in de vloeren industrie bieden diverse hulpmiddelen zoals dekvloer krammen en gaas matten die helpen bij het verlagen van vervolg risico’s.
Echter, deze hulpmiddelen zijn het meest effectief als het opstookprotocol correct is uitgevoerd.

Dekvloer krammen

Dekvloer krammen zijn kleine gegolfde stalen plaatjes. Voor het toepassen van dekvloer krammen dient men de krimpscheur eerst goed uit te werken, vervolgens slijpt men haaks op de krimpscheur inkepingen. Wanneer alles stofvrij is gemaakt kunnen de dekvloer krammen op de juiste diepte in de ingeslepen inkepingen worden geplaatst en kan de scheur en ingeslepen sleuven worden gevuld met epoxy. De bevorderde afschuif en duw spanning is afhankelijk van de plaatsing diepte en de hoeveelheid dekvloer krammen.

Risico’s:
– realiseer je goed dat dekvloer krammen slechts hulpmiddelen zijn.
– realiseer je goed dat er in de dekvloer naast vloerverwarming ook andere leidingen aanwezig zijn.
– realiseer je goed dat verkeerd of te weinig geplaatste dekvloer krammen geen meerwaarde bieden.

Wil je dekvloer klammen gaan toepassen, informeer dan altijd je leverancier en verwerk ze volgens de voorschriften.

Dekvloer krammen -Scheurreparatie-cementdekvloer-met-krammen
Bron: betonaparte

Gaas matten

Gaas matten zijn verkrijgbaar in diverse breedtes via diverse leveranciers. Gaas matten zijn geproduceerd van glasvezel en dienen ter overbrugging van scheuren. Wanneer men de scheur goed heeft uitgewerkt, de ondergrond goed heeft voorbewerkt en stofvrij gemaakt, kan de scheur worden gevuld en de gaas mat worden vastgezet met lijm, epoxy of reparatie mortel, volg hiervoor de voorschriften van de leverancier.
Ten opzichte van de dekvloer krammen bevorderd de gaas mat alleen de afschuif spanning van de scheur. Het is dus van groot belang de scheur zorgvuldig te vullen zodat er geen duw spanning kan ontstaan.

Risico’s:
– realiseer je goed dat gaas matten slechts hulpmiddelen zijn.
– realiseer je goed dat het functioneren van de gaas matten afhankelijk zijn van de voorbewerking.
– realiseer je goed dat de gaas matten alleen de afschuif spanning kunnen verhogen.

Wil je gaas matten gaan toepassen, informeer dan altijd je leverancier en verwerk ze volgens de voorschriften.

gaas matten - scheur dekvloer repareren en overbruggen
Bron: uzin utz

Vochtschermen

Vochtschermen zijn bij sommigen zeer populair in de vloeren branche en worden soms gezien als het ultieme redmiddel bij slechte vloeren. Echter is ook een vochtscherm een hulpmiddel als alle andere producten.
De naam zegt al genoeg, het vochtscherm heeft als functie de eindvloer en diens verlijming te beschermen tegen in de dekvloer zijnde restvocht of eventueel optrekkend vocht.
Vochtschermen worden geleverd in diverse soorten en door diverse fabrikanten. Kies daarom het juiste soort voor jouw toepassing.

Risico’s:
– realiseer je goed dat een vochtscherm een hulpmiddel is.
– realiseer je goed dat een vochtscherm niet functioneert bij stuwend vocht.
– realiseer je goed dat het aanbrengen van een vochtscherm voor dat het opstookprotocol is uitgevoerd kan gaan scheuren als de dekvloer zich gaat zetten.

Wil je een vochtscherm gaan toepassen, informeer dan altijd je leverancier en verwerk ze volgens de voorschriften.

Oproep:

Het correct uitvoeren van het opstookprotocol is niet alleen een technische noodzaak, het is ook een teken van vakmanschap en integriteit in de bouwsector. Het is de verantwoordelijkheid van elke professional om dit protocol te respecteren en nauwgezet uit te voeren. Door samenwerking, educatie en communicatie kan men de kwaliteit en duurzaamheid van de bouwprojecten verhogen. Door krachten te bundelen en het opstookprotocol de aandacht geven die het verdient, voor de toekomst.

Er zijn voldoende mogelijkheden om te controleren of het opstookprotocol is uitgevoerd.
Zo kun je bijvoorbeeld in vroegtijdig stadium één of meerdere dataloggers in de dekvloer plaatsen en deze na dat men zegt dat het opstookprotocol is uitgevoerd ter controle uitlezen.
Een andere manier is het om een digitale temperatuurmeter met geheugen te plaatsen op de dekvloer en deze na het opstookprotocol uit te lezen.

Resume

Cementgebonden dekvloer zijn nooit 100% scheur vrij!

Ook in gegoten dekvloeren kunnen scheuren ontstaan!

Wie zijn materie niet serieus neemt,
dient de gevolgen te accepteren!

Benno Broen - Onafhankelijk deskundige in vloeren - vloerdeskundige - Floorinspector
Benno Broen

    Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

    Scroll naar boven