Geen probleem, een bouwterm.

Gemakzucht en complexiteit

De bouwwereld, een fascinerend labyrint van vakmanschap, planning, en complexiteit, lijkt soms gedreven door de magische woorden “geen probleem.” Maar is dat echt zo? Laten we duiken in de realiteit achter deze vaak uitgesproken woorden in een sector waar elk detail telt.

Complexiteit van bouwplanning  

Denk aan de bouw van 300 woningen. Voor een buitenstaander lijkt het een kwestie van materialen en mankracht. Echter, de complexiteit van de planning en coördinatie is iets waar weinig mensen bij stilstaan. De calculatie alleen al is een meesterwerk van precisie en vooruitziendheid. Bij elke fase van de bouw liggen tegenvallers op de loer. Het kan gaan om fouten van de aannemer of onderaannemers, en vaak horen we als antwoord op deze problemen “geen probleem,” maar is dat wel zo?

Rol van de uitvoerder 

De uitvoerder op een bouwplaats is meer dan een organisator en toezichthouder. Hij is de verkeersregelaar, inspecteur, rechercheur en mediator in één. Fouten worden soms afgedaan met een snelle fix onder het mom van “geen probleem,” wat gevaarlijke precedenten schept. Hoe vaak worden standaarden geschonden onder het voorwendsel van gemak?

De realiteit van sjoemelen in de bouw  

Een grondige inspectie van een woning onthult vaak dat er op bijna elk vlak ‘gesmokkeld’ wordt. Niet alleen in materialen, maar ook in de verwerking ervan. De meeste externe keuringen door een vereniging bij vooroplevering brengen zelden ernstige gebreken aan het licht. Waarom is dit het geval? Zelfs met nieuwe wetten zoals de Wet Kwaliteitborging (WKB), blijft de vraag: worden deze regels wel serieus genomen of zijn ze slechts een formaliteit?

Problemen met dekvloeren  

Neem de kwestie van de dekvloeren. Vaak wordt werk onjuist uitgevoerd voordat de dekvloer wordt gelegd. Installateurs en aannemers wijzen naar elkaar bij problemen, maar uiteindelijk is het de dekvloer plaatser die de problemen moet oplossen en aansprakelijk is als het misgaat. Dit soort situaties ontstaan vaak door gemakzucht en een gebrek aan toezicht.

Mijn rol van onafhankelijke deskundige

Als onafhankelijk deskundige in vloeren speel ik voor velen een cruciale rol. Objectieve beoordeling en strikte naleving van voorschriften en NEN-normen zijn essentieel. Soms betekent de enige juiste oplossing een radicale aanpak, zoals het vervangen van een dekvloer inclusief installatiewerk.

Benno Broen - Floor Inspector - vloeren expert - beëdigd en onafhankelijk deskundige - vloerdeskundige

Tip aan de vloerspecialisten  

Voor vloerleggers, tegelzetters en andere specialisten: start nooit zonder een grondige beoordeling van de ondergrond. Herinner jezelf aan de wettelijke waarschuwingsplicht als aannemer (artikel 7:754 BW). Bij onverwachte wijzigingen, sta erop dat de extra kosten worden gecommuniceerd, zoals vereist door de wet (artikel 7:755 BW).

Geen probleem

Sjoemelen lijkt vaak een snelle oplossing, maar kan leiden tot ernstige problemen in de bouw. Het is een mentaliteit die moet veranderen om de kwaliteit en veiligheid in de bouwsector te waarborgen. Het vereist een collectieve inspanning van alle betrokken partijen om verder te kijken dan tijdelijke oplossingen en zich te richten op duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit.

Met deze blog wil ik een licht schijnen op de werkelijke complexiteit en uitdagingen in de bouw en aanzetten tot een dieper begrip en waardering voor de nuance en vakmanschap die deze sector kenmerken. “Geen probleem” is niet altijd een teken van soepelheid; soms is het een rookgordijn voor dieper liggende issues die aandacht en verandering vereisen.

Scroll naar boven