Waarom een goede beoordeling cruciaal is in vloer installatie

Je kent het wel: dat moment dat je nieuwe vloeren laat leggen en denkt, “dit wordt prachtig!” Maar dan, opeens, loop je tegen een onverwacht probleem aan. De basisvloer, de fundering van je droomvloer, is volgens zeggen niet zoals het hoort te zijn. Dit overkomt helaas velen. En daar wil ik het vandaag over hebben: Het belang van een goede beoordeling van de basisvloer.

Aannames zijn de Moeder van alle vergissingen

Laatst werd ik betrokken bij een project in een prachtig, architectonisch ontworpen huis. De dekvloeren zouden deels worden bedekt met een gietvloer, een PVC vloer en een houten vloer. Alles werd door één vloeren bedrijf gedaan. Maar toen begon het gedonder. De dekvloer werd afgekeurd door zowel het vloeren bedrijf als hun leverancier. Dit leidde tot een conflict tussen de aannemer en de opdrachtgever. En wie werd erbij gehaald om de boel te onderzoeken en beoordelen? Juist, ondergetekende.

Het Onderzoek: veel Meer dan een Formaliteit

Met het complete bestek en extra info van de installateur en dekvloer leverancier in de hand, begon ik aan mijn onderzoek. Dit was geen kwestie van even kijken en een vinkje zetten. Nee, hier kwamen serieuze tests aan te pas: de bre-screed test voor hardheid, de RiRi test voor vastheid, de Cm meter voor het restvocht en natuurlijk de oude vertrouwde rei voor vlakheid. En wat bleek? De dekvloer was dik in orde! 

Waar het Misging: Communicatie of Kennisgebrek

In de bouwkeet kwam de aap uit de mouw. Het vloeren bedrijf had zijn huiswerk niet gedaan. Hun documentatie? Een half ingevuld formulier en wat foto’s. Ze weigerden zelfs hun materiaallijst te laten zien. Toen ik eindelijk van de opdrachtgever de offerte en orderbevestiging in handen kreeg, snapte ik waarom. Ze hadden de vloer verkeerd beoordeeld, uitgaande van een anhydrietvloer terwijl het een cementgebonden gietdekvloer was. Een kleine vergissing met grote gevolgen.

Een succesvol Einde en Belangrijke Lessen

Uiteindelijk heeft het vloeren bedrijf uitstekend werk geleverd. De vloeren waren perfect geïnstalleerd, op exact dezelfde hoogte. De opdrachtgever was tevreden, en de aannemer schakelde mij later weer in voor een ander project. Van het vloeren bedrijf heb ik nooit meer iets vernomen.

Maar wat leren we hier nu van? Allereerst, dat fouten maken menselijk is. Maar belangrijker is hoe we met die fouten omgaan. Blijf jezelf ontwikkelen, verdiep je in materialen en technieken, en lees altijd de productbladen. Neem niet klakkeloos aan dat je leverancier je begrepen heeft. En last but not least: blijf eerlijk, respectvol en sta open voor feedback.

Drie Gouden Tips voor Iedere Vloerprofessional

Benno Broen - vloerdeskundige - beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren

1. Ken de eigenschappen van de ondergronden: Verschillende ondergronden vereisen verschillende benaderingen. Een goede kennis hiervan is essentieel.

2. Ken de eigenschappen van je materialen: Niet elk materiaal is geschikt voor elke situatie. Begrijp wat je gebruikt en waarom.

3. Blijf eerlijk en sta open voor feedback: Communicatie is key. Als je een fout maakt, erken het en leer ervan.

In de vloer installatie wereld zijn verrassingen zelden aangenaam. Een grondige voorbereiding en kennis kunnen veel problemen voorkomen. Dus, de volgende keer dat je een vloer gaat leggen, onthoud: het succes ligt niet alleen in de afwerking, maar begint al bij een solide basis!

Benno Broen
onafhankelijk deskundige in vloeren

    Scroll naar boven