Delaminatie bij prefab houten vloeren

Ik neem je vandaag mee in de wereld van delaminatie bij prefab parketvloeren en de oorzaken hiervan. Maar laat ik eerst binnen met de uitleg van prefab parket.

Duo planken, lamel parket zijn prefab parket vloeren, de naam zegt eigenlijk al genoeg. Het zijn in de fabriek geprefabriceerde houten vloeren. In de fabriek wordt de toplaag verlijmd aan de drager (onderlaag) en vervolgens afgewerkt met een al dan niet gekleurde olie of lak.

Prefab parket is bij de consument om twee redenen gewild.
Het is qua aanschaf en installatie financieel voordeliger en sneller dan een traditionele parketvloer.

Daarnaast zijn er meerdere voordelen te benoemen, denk hierbij aan de continuïteit van de machine. Deze machines staan namelijk 24/7 ingesteld op dezelfde snelheid, zelfde hoeveelheid lijm en olie of lak dikte. Tja, hoe goed of dat je als vakman ook bent, zo efficiënt en gelijkmatig als een machine kun je niet werken.

Toch kent prefab parket ook nadelen, beschadigingen zijn lastig bij te werken daar de machine net iets anders werkt dan de handen van de vakman. Een kleurtje bijwerken dat doe je dus niet even zo maar. Daarnaast kan ook een machine een storing hebben, een hapering in de verlijming, een scheurtje in de olie wals of een aanzet in de lak wals. Want naast alle sensoren zijn het nog steeds de menselijke ogen die de controle moeten uitvoeren. Zij behoren dus de machine missers er bij de eindcontrole uit te halen.

Uit eigen ervaring weet ik dat dit niet elke fabrikant lukt. Dit heeft niets te maken met het Merk of de fabriek. Dit heeft alles te maken met het juiste popetje op de juiste plek. En ga maar eens aan de eindcontrole staan, dag in dag uit. Het klinkt wellicht stom, maar vrouwen zijn beter in de eindcontrole dan mannen. Iets wat men niet kan achterhalen is de correcte verlijming. Ik ken fabrikanten binnen en buiten Europa die steekproef gewijs controles doorvoeren op delaminatie. In Nederland gebeurt dit naar mijn bevindingen te weinig.

Een onjuiste verlijming gaat dan ook vaak mee in het verdere verwerking proces en dus richting de installateur. Nu heb je ook qua installateurs een enorm verschil, niet alleen qua details en netheid, maar ook qua oplettendheid. Soms vist de oplettende parketlegger een gedelamineerd deel er tussen uit.

Een delaminatie is een onjuiste verlijming ofwel een zwakke plek in het prefab parket, met een beetje geluk gaat het jaren goed en met een beetje pech toont de delaminatie zich binnen enkele dagen tot maanden.

Delaminatie fouten zijn hoofdzakelijk fabricage fouten. De ene keer is het een delaminatie in de drager (een gescheurde multiplex) de andere keer is het een delaminatie van de toplaag (onjuiste verlijming). De meeste fabrikanten erkennen dat delaminatie inderdaad een fabricage fout is. Soms is een delaminatie middels het injecteren van lijm te verhelpen. In andere gevallen leveren de fabrikanten enkele nieuwe delen en vergoeden de reparatie kosten.

Nu zijn er ook gevallen bekend dat fabrikanten de handen aftrekken van delaminaties. Dit doen ze wanneer de prefab vloer niet is geïnstalleerd volgens de Norm/voorschriften of wanneer de klimatologische omstandigheden niet juist zijn geweest.

Sommige consumenten balen dan van de reactie en beseffen het, anderen zijn teleurgesteld en schakelen een onafhankelijk deskundige in om de zaak te beoordelen.

Dat de fabrikant de delaminatie heeft beoordeeld zien zij als de slager die zijn eigen vlees keurt.

Fabrikanten zijn nooit blij wanneer er een onafhankelijk deskundige dit soort delaminatie klachten gaat beoordelen.

Middels een endoscoop camera kunnen we delaminatie beoordelen op lijm fouten. Dat de klimatologische omstandigheden een rol spelen met het vertonen van de delaminatie, die mening delen we deels, echter is en blijft het een fabricage fout.

Onderstaand een delaminatie reparatie bij onszelf in huis.

Deze delaminatie vertoonde zich pas na 4 jaar. Daar ik nog delen had bewaard van de prefab vloer kon ik de reparatie snel uitvoeren. Duidelijk is zichtbaar dat de toplaag geen goede verlijming had.

Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Holklinkende scheur
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Close up van de holklinkende scheur
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Met de bovenfrees is de buitenrand ingefreesd
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Duidelijk is de delaminatie zichtbaar
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Prefab deel uitkappen en lijmlaag verwijderen
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Ondergrond goed schoon en stofvrij maken
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
De onderzijde van de verbinding aanpassen
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Een nieuw lijmbed aanbrengen
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Het nieuwe prefab deel in het lijmbed leggen
Delaminatie van de toplaag bij prefab parket
Even een paar uur afstempelen en verzwaren
Onjuist klimatologische omstandigheden zijn zichtbaar over de gehele vloer. 

Bijvoorbeeld; in een woning is langdurig de relatieve luchtvochtigheid te laag geweest. We zien dan droogte scheuren in meerdere delen, kier vorming tussen de delen of het gaan schotelen van de prefab delen.

Een ander voorbeeld; in een woning heeft de vloerverwarming een geruime tijd de dekvloer verwarmd naar 38ºC, we zien dan dat de prefab vloer scheurtjes vertoont en is gekrompen.

Onjuiste klimatologische omstandigheden tonen hun schade dus over het gehele oppervlak en niet als individueel deeltje in de woonkamer en slaapkamer.

Nu krijgen we ook wel eens de vragen over het delamineren.

  • Kan delamineren ook kan ontstaan door te nat dweilen?
    De wonderen zijn de wereld niet uit, maar je moet wel heel erg nat dweilen om dit te bereiken.Bij te intensief reinigen zien we vaak een aftekening langs de randen en aan de kopse einden. Mocht het zo zijn dat we ooit een delaminatie te zien krijgen welke veroorzaakt is door te nat dweilen, dan valt dit uiteraard niet onder de verantwoordelijkheid van de fabrikant of installateur.
  • Kan delamineren ontstaan door een schommelt stookgedrag?
    Een schommelt stookgedrag zal zich tonen in onregelmatig gedrag van de vloer. Hout is immers hygroscopisch en kan beter tegen een wisselende schommeling in temperatuur dan luchtvochtigheid.
Heb je een vraag over je vloer, of heb je een vloer probleem?

Stuur deze naar [email protected]

Benno Broen, beëdigd en onafhankelijk deskundige in vloeren.

Scroll naar boven